Nederland

Dakloze Marc interviewt de paus: 'Ik ben een ander mens geworden door hem'

06 november 2015 14:40 Aangepast: 06 november 2015 23:21

Nooit eerder interviewde een Nederlandse journalist paus Franciscus. Maar Straatnieuws-verkoper Marc lukte het en had een exclusief gesprek. "Hij is een heel toffe peer. Totaal geen sterallures. Hij wilde vroeger eigenlijk slager worden."

Jarenlang zwierf Marc over straat. Onder meer in Utrecht. "Het was een zware, uitzichtloze periode", vertelt hij kort. Marc wil het er liever niet te lang over hebben, maar één ding wil hij wel kwijt: in die periode had hij niet durven dromen dat hij op een mooie herfstdag in 2015 bij de paus op bezoek zou gaan voor een exclusief interview. 

Vakantie Rome
Hoe hij dat heeft geregeld? "Ik werd op een dag meegevraagd om mee te gaan naar Rome. Die uitnodiging kreeg ik van mensen van Straatnieuws, waar ik nu een paar jaar voor werk. Natuurlijk zei ik 'ja'."

Dat Marc de geestelijk leider van de katholieke kerk zou ontmoeten, wist hij lange tijd nog niet. "Pas een paar dagen van tevoren kreeg ik dat te horen."

Even googelen
Wat er dan door je heen gaat? "Even schrikken, ja", vertelt Marc. "Maar ik was vooral blij, heel blij. Voelde me uitverkoren." Marc is religieus, maar niet katholiek. "Ik ga ook niet naar de kerk ofzo. Maar ik heb wel wat met het geloof."

Als eerste ging Marc zich verdiepen in de goede man. "Wie is de paus eigenlijk? Ik ben achter de computer gaan zitten en gaan googelen. Heb gezocht op termen als: Wat doet een paus? Hoe was zijn jeugd? Wat doet hij voor armen?"

Heel zenuwachtig
En Marc kocht nieuwe kleren. "Naar de kapper ben ik niet geweest", grapt hij.

 De paus was zo ontzettend vriendelijk 

Het gesprek vond plaats in Casa Santa Marta, de plek waar de paus woont. "Ik was in het begin heel zenuwachtig", vertelt Marc. "Maar de spanning ging snel weg. Dat komt ook omdat de paus zo ontzettend vriendelijk was."

Marc was daar overigens niet alleen. Ook Trouw-journalist Stijn Fens was bij het gesprek aanwezig. Het interview was ook een samenwerking tussen Trouw en Straatnieuws.

Eerste vraag
Zijn eerste vraag? Marc weet het nog goed: 'Wilde u altijd al paus worden?' Marc: "Zijn antwoord: Nee. Hij wilde eigenlijk slager worden."

Volgens Marc vertelde de paus veel over zijn jeugd in Argentinië en over zijn inzet voor armen en daklozen. "De paus heeft zelfs douches voor daklozen op het Vaticaan. En hij vierde zijn verjaardag met daklozen", weet hij.

Paus naar Nederland?
Marc sleepte ook nog een primeur in de wacht. "De paus vertelde mij dat hij graag naar Nederland wilde komen. Als we hem uitnodigen, komt hij." 

Ik ben een ander mens sinds mijn ontmoeting met de paus

Een klein kritiekpuntje heeft Marc wel. "De paus vroeg eigenlijk weinig aan mij." Verder is hij vol lof: "Paus Franciscus is zo'n eenvoudige en lieve man. Echt een toffe peer. Hij heeft totaal geen sterallures."

Wat het interview met Marc heeft gedaan? "Lastig om dat nu te zeggen. Het is pas een paar dagen geleden dat ik bij hem was. Nu moet ik heel veel interviews geven aan allerlei media. Ik moet het allemaal nog even tot me laten doordringen. Maar ik ben een ander mens sinds mijn ontmoeting met de paus. Dat kan ik nu al wel zeggen."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`