Nederland

Nabestaande over traag MH17-onderzoek: 'Krijgen ouders van 83 nog uitsluitsel?'

16 mei 2017 04:56 Aangepast: 18 januari 2018 09:10
Piet Ploeg. Beeld © RTL Nieuws

Het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 zit 'in een moeilijke fase'. Dat is wat de nabestaanden gisteren te horen kregen van het OM. Voor nabestaande Piet Ploeg is het lastig te verteren. "We oefenen al bijna drie jaar geduld."

Gisteren vertelde het Openbaar Ministerie dat het onderzoek naar de vliegramp nog lang niet is afgerond. Er hebben zich nog onvoldoende getuigen gemeld en de onderzoekers krijgen lastig toegang tot gegevens van Oekraïense geheime dienst. Ook de medewerking van Rusland loopt moeizaam. 

Piet Ploeg verloor bij de ramp in juli 2014 zijn broer en schoonzus en hun zoontje. Hij heeft er begrip voor dat het onderzoek complex is, maar wil bijna drie jaar later wel graag weten wie er verantwoordelijk is voor het neerschieten van het vliegtuig.

Hoge leeftijd

Voor Ploeg speelt nog een ander probleem. "Ik moet nu aan mijn ouders van 83 vertellen dat zij misschien de uitkomsten van het onderzoek niet meer meemaken", zegt hij. "En mijn ouders zijn niet de enige nabestaanden die zo oud zijn."

Thumbnail

Ploeg wijst een foto van zijn broer aan. Op de staande foto in het midden zijn de broer en schoonzus en hun zoon te zien. (Foto: RTL Nieuws)

Hij noemt het 'spijtig' dat het onderzoek zo lang duurt, vooral omdat er veel van afhangt. Nabestaanden willen bijvoorbeeld kijken of Oekraïne aansprakelijk gesteld kan worden.

Streefdatum

Het belangrijkste is voor de nabestaanden om te weten wie verantwoordelijk is. "Mijn broer is omgebracht, het was geen ongeluk. Er is van hem nooit iets teruggevonden. Daarom is het essentieel om te weten wie er achter zat."

Ploeg benadrukt dat hij begrip heeft voor de complexiteit van het onderzoek en vertrouwen heeft dat het zal worden afgerond. Toch zou hij graag willen dat er een streefdatum komt voor het afronden van het onderzoek.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore