Nederland

Verslagenheid Nederlandse moslims, morgen demonstratie

14 november 2015 23:22 Aangepast: 15 november 2015 00:47
In Rotterdam overlegt burgemeester Aboutaleb na de aanslagen met moslimorganisaties. Beeld © ANP

Grote moslimsorganisaties en veel Nederlandse moslims persoonlijk betuigen hun steun aan het Franse volk en veroordelen de aanslagen scherp. In Amsterdam zullen moskeeën en synagogen morgen samen stilstaan bij het geweld.

"De Nederlandse moslimgemeenschap is intens verdrietig en voelt zich dan ook verbonden met alle slachtoffers en het Franse volk", zegt het Contactorgaan Moslims en Overheid. Het CMO noemt het 'barbaarse, laffe, onmenselijke terreuraanslagen tegen de Franse samenleving en in feite de gehele mensheid'.

Strijd tegen terrorisme
De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) is geschokt en roept op samen een vuist te maken tegen terreur en extremisme. Ook de islamitische stichting as-Soennah in Den Haag veroordeelt de aanslagen.

De stichting roept de Nederlandse politie en overheidsinstanties op niet ongenuanceerd en hard op te treden tegen moslims. "Moslims moeten niet het gevoel krijgen dat ze allemaal verdacht zijn en dat er op onheuse wijze inbreuk wordt gemaakt op hun rechten en privacy. Zij moeten juist het gevoel krijgen dat ze onderdeel van de samenleving zijn en als een bondgenoot worden behandeld in de strijd tegen terrorisme."

Moslims en joden
Morgen staan Amsterdamse moskeeën en synagogen gezamenlijk stil bij de aanslagen, zegt burgemeester Eberhard van der Laan bij Pauw. Ze maken samen een tocht door de pijp. Die tocht stond al gepland en zou gaan over de verhalen van vluchtelingen en migranten, maar door de 'grimmige actualiteit van dit weekend' is het programma aangepast.

"Dit weekend is aan al onze verhalen een zwarte pagina toegevoegd", zeggen de initiatiefnemers vanuit joodse en islamitische organisaties. "Het drama in Parijs maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om de communicatie en de solidariteit tussen bevolkingsgroepen te bewaken, uit te dragen en te intensiveren. Want wij laten ons door terroristen in andere landen niet uit elkaar spelen. Juist in een situatie als deze bewijst het veiligheidspact tussen diverse religieuze en culturele organisaties zijn grote waarde."

RTL Nieuws/ ANP
`