Nederland

'Verslaving? Welnee, telefoon is pijnstiller voor onderliggend probleem'

20 november 2015 13:18 Aangepast: 20 november 2015 15:58
Beeld © Getty Images

Een telefoonverslaving? Zoiets bestaat eigenlijk niet. Wie daadwerkelijk problemen ondervindt van z'n telefoongebruik, zou het ding eens moeten wegleggen. Grote kans dat daarmee het echte probleem aan het licht komt.

Concentratieproblemen, slechte schoolresultaten, ontevreden collega's, verwaarloosde vriendschappen of een relatie die op de klippen loopt: dwangmatig telefoongebruik kan fikse schade aanrichten. Maar de groep échte verslaafden is klein en lijdt niet door de mobieltjesobsessie op zich, maar aan een dieper liggend probleem. Zoals angst, of eenzaamheid, zegt deskundige Herm Kisjes, therapeut gespecialiseerd in internetverslaving én auteur van het boek Socialbesitas.

Goede opvoeding mét sociale media
Veruit de meeste kinderen zouden al gebaat zijn bij een goede opvoeding mét sociale media en telefoon, zegt Kisjes. Dat gebeurt nu al op de basisschool vanaf groep 6, maar ook voor ouders ziet hij een taak weggelegd. "Zij moeten samen met hun kind wegwijs worden op sociale media. Denk bijvoorbeeld aan het samen sturen van een berichtje via WhatsApp. Of aan kinderen uitleggen waar je die app wel en niet voor gebruikt."

Zo'n leerproces mag best even duren, vindt Kisjes. Het moet geleidelijk gebeuren. "Niemand stuurt z'n kind op zijn 16de alleen voor een week naar Amsterdam, of laat het zelfstandig autorijden. Het zijn misschien extreme voorbeelden, maar het is belangrijk dat kinderen hierin sturing krijgen."

Verbod in slaapkamer en op school
Dat kan ook bijvoorbeeld door middel van een verbod in de slaapkamer of op scholen, vindt Kisjes. "Want het is voor kinderen gewoon heel moeilijk om niet op hun mobiele telefoon te kijken. Terwijl het goed voor hen is om juist even een moment van rust te kunnen pakken. Juist ook tijdens de les. En natuurlijk, uit het raam kijken of poppetjes tekenen is ook een vorm van afleiding. Maar het is niet de intensieve interactie met andere mensen die ze ondergaan op hun telefoon."

Ervaren ze dan toch nog problemen? Dan is het belangrijk dat de gebruiker zijn of haar probleem erkent. Meestal begint het bij de directe omgeving van de verslaafde. "Door middel van gesprekken zal het gedrag inzichtelijk gemaakt moeten worden. Tijdens de therapie leggen we de telefoon weg. Cold turkey, inderdaad. Stoppen is natuurlijk niet dodelijk. Wat we in therapie willen doen, is het onderliggende gevoel blootleggen. De telefoon is in principe niet meer dan een pijnstiller", zegt Kisjes, "een manier om het slechte gevoel weg te drukken. Uiteindelijk moet daaraan gewerkt worden."

Meer op rtlnieuws.nl:
Steeds meer kinderen verslaafd aan apps, Facebook en YouTube

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`