Nederland

Klanten tienerprostituees nauwelijks voor rechter

22 november 2015 18:28 Aangepast: 22 november 2015 18:39

Wie een minderjarige prostituee bezoekt, komt daar vaak mee weg. Maar een fractie van het aantal klanten dat betaalde seks heeft met prostituees onder de achttien, moet zich voor de rechter verantwoorden.

Dat blijkt uit het rapport 'De Klant Erbij' van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, dat in handen is van RTL Nieuws. Dinsdag wordt het rapport gepresenteerd aan Justitieminister Ard van der Steur.

Uit het onderzoek blijkt het volgende:

  • Tussen 2000 en 2015 zijn er in totaal 177 verdachte hoerenlopers gepakt.
  • Het gaat om 90 verdachten dit jaar, en 87 verdachten tussen 2000 en 2014.
  • Er zijn tussen 2010 en 2014 in totaal 592 minderjarigen ontdekt die in de prostitutie hebben gewerkt. Per slachtoffer gaat het vaak om vele tientallen klanten, blijkt uit vonnissen.
  • Alle verdachten die voor de rechter zijn gebracht zijn mannen, de meeste autochtoon en met een blanco strafblad. Hun leeftijden lopen uiteen: van minderjarig tot eind 60.

Betaalde seks met iemand onder de 18 is strafbaar. Toch komen de afgelopen jaren maar weinig verdachten in beeld, omdat het opsporen van klanten jarenlang geen prioriteit was voor politie en justitie. Het afgelopen jaar was er wel een piek in aanhoudingen, met name door de omvangrijke zedenzaak in Valkenburg.

Kinderen van 11
De seks vindt plaats op uiteenlopende plekken, van een hotel tot kelderbox, van een auto tot een park. Uit het onderzoek blijkt verder dat ook kinderen onder de 16 slachtoffer zijn. Hoe vaak jongere kinderen worden betaald voor seksuele handelingen, is niet bekend.

Wel komen er in de rechtspraak enkele tientallen voorbeelden voor van jongere slachtoffers. Uit cijfers blijkt dat kinderen van zelfs 11 jaar mogelijk zijn uitgebuit in de seksindustrie.

Aanpak
Er worden dus verdachten vervolgd, maar volgens Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld, 'zijn we er absoluut nog lang niet'. "Er moet een veelvoud van klanten zijn, die nu niet vervolgd wordt. Terwijl die wel een ernstig zedendelict hebben gepleegd. Wat mij betreft moeten die klanten ook aangepakt worden." 

De Nationaal Rapporteur heeft in het rapport ook kritiek op de straffen die worden gegeven aan klanten die wel worden vervolgd. Die straffen lopen teveel uiteen, van taakstraffen tot maandenlange celstraffen. Corinne Dettmeijer: "Ik kan die verschillen niet direct verklaren en dat is raar. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je in de ene stad wegkomt met 1 of 2 dagen cel en een taakstraf, en in de andere stad een lange gevangenisstraf."

Het ministerie Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie geven aan dinsdag te reageren op het rapport, wanneer het wordt aangeboden aan de minister.

Meer op rtlnieuws.nl:
Daphne was als 17-jarige prostituee: 'Leeftijd maakt mannen niet uit'

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore