Nederland

Deal EU met Turkije rond: grenzen dicht in ruil voor drie miljard euro

29 november 2015 20:28 Aangepast: 29 november 2015 22:57
De leiders bij elkaar Beeld © ANP

De Europese Unie heeft afspraken met Turkije gemaakt om de vluchtelingencrisis samen aan te pakken. In ruil voor 3 miljard euro houdt Turkije de grens dicht en zorgt dat er geen vluchtelingen meer de EU in komen.

Dat is de uitkomst van een ingelaste top met Turkije in Brussel. De EU stelt de komende twee jaar 3 miljard euro beschikbaar om de opvang van vluchtelingen in Turkije te verbeteren. Ook mag er onderhandeld worden over toetreding van Turkije in de Europese Unie. Er is een afspraak gemaakt dat er jaarlijks twee topoverleggen komen om hierover te praten.

Visumvrij reizen
Bovendien zullen Turken sneller visumvrij kunnen gaan reizen naar de EU, mits Turkije zich kan houden aan bijvoorbeeld de criteria die worden gesteld aan paspoorten. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zei duidelijk dat er niet wordt getornd aan de criteria, maar dat alleen het proces wordt versneld. Ook Tusk onderstreepte dit.

Op de vraag of Turkije het 29ste lid van de EU gaat worden, zei premier Rutte, dat dit 'helemaal afhangt van Turkije'. Volgens hem kan het nog jaren duren.

In ruil voor dit alles moet Turkije zorgen dat de grenzen dicht zijn, zodat de stroom vluchtelingen naar Europa naar nul terugloopt. "Dit kost veel geld", erkende Rutte eerder op de dag. Of er nog meer geld bij moet, weet Rutte niet. "Dat zien we daarna wel." 

Stopt dit de stroom?
"Dit gaat het vluchtelingenprobleem voor een deel oplossen, maar wel een belangrijk deel", zegt politiek verslaggever Jos Heymans. "Via Turkije zijn meer dan 600.000 vluchtelingen naar de EU gekomen. Die stroom gaat maar door. Door een adequate bewaking van de Turks-Griekse grens door Turkije kan die stroom minder worden, uiteindelijk zelfs stoppen."

Maar dan zullen de Turken inderdaad moeten doen wat ze beloven, zegt Heymans. "Daarom is er twee keer per jaar hoog overleg tussen EU en Turkije om vorderingen te bekijken. Maar er moet meer worden gedaan: Grieken moeten eindelijk beginnen met serieuze registratie van vluchtelingen en de EU zal Griekenland moeten helpen met versterking van de buitengrenzen, zowel op zee als op land."

Meer op rtlnieuws.nl:
Rutte: 3 miljard voor opvang in Turkije niet gestort op rekening Erdogan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore