Nederland

Boze Utrechtse ouders gaan als zwarte piet naar school

30 november 2015 09:29 Aangepast: 30 november 2015 10:50
Beeld © ANP

Ouders die het oneens zijn met het verbod op zwarte piet op basisscholen in Utrecht, komen in actie. Op advies van de VVD gaan ze vrijdag als piet verkleed naar school.

Het bijzondere idee van de boze ouders kan op steun rekenen van VVD-raadslid Queeny Rajkowski (Onderwijs). Volgens haar heeft de lokale politiek eigenlijk geen rol in het bepalen van de inhoud van het lesprogramma op basisscholen in Utrecht, maar kreeg ze veel belletjes van bezorgde ouders. Die vinden het jammer dat zwarte piet van school verdwijnt, zegt Rajkowski tegen RTL Nieuws. "Ik heb hen geadviseerd om zich op de school van hun kind te laten horen. Dus niet mij bellen, maar ga bijvoorbeeld als piet naar school."

Rajkowski zegt te weten dat in ieder geval een aantal moeders in Zuilen vrijdag als zwarte piet naar school gaat. Aantallen kent ze niet. "Maar ik weet dat de discussie speelt. Utrecht loopt voorop in de discussie dat zwarte piet vervangen moet worden, maar dat maakt ook bij de voorstanders heftige reacties los."

Radicaal en zonder overleg
Ze zegt het jammer te vinden dat Stichting SPO Utrecht, verantwoordelijk voor 32 openbare basisscholen in de gemeente, radicaal en zonder overleg besloten heeft zwarte piet te schrappen. "Zo'n maatschappelijke discussie moet volgens mij ook worden gevoerd met ouders. Die zijn boos over de manier waarop het is gegaan. In Utrecht heeft iedereen zijn mond vol van burgerparticipatie, maar kennelijk alleen wanneer het zo uitkomt."

Rajkowski kreeg vanochtend in het AD bijval van PvdA en D66, de grootste partij in Utrecht. Ook die partijen hebben moeite met de 'eenzijdige beslissing' van SPO.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zwarte Piet geschrapt op Utrechtse scholen

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`