Nederland

Kunstroof Westfries Museum: 'We moeten Oekraïne onder druk zetten'

07 december 2015 11:27 Aangepast: 04 augustus 2017 11:31
'Vrouw Wereld' van schilder Jacob Waben. Beeld © Westfries museum

Misschien is het al te laat, maar als het Westfries Museum de in 2005 gestolen kunst ooit nog wil terugzien, moet er nu actie ondernomen worden. Dat is de boodschap van de gemeente Hoorn, de museumdirecteur en roofkunstjager Arthur Brand.

Dat bleek tijdens een persconferentie over de roof, vanochtend in Hoorn. In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werd het museum in Hoorn het slachtoffer van een 'brute' kunstroof: dieven namen 24 schilderijen en zilveren kunststukken mee. Tien jaar lang bleef het stil. Maar vanochtend kwam het museum ineens met nieuws: de buit is in handen van een ultranationalistische gevechtsmilitie in Oekraïne

1 over 12
"Het is 1 voor 12, misschien zelfs 1 over 12", zei Brand tijdens de persconferentie. Daarom zoeken de partijen nu de publiciteit. Ze willen potentiële kopers afschrikken en iedereen over de werkelijke waarde van de gestolen kunst informeren. Ook hopen ze dat de Oekraïense autoriteiten onder druk van de publiciteit tot actie over gaan. 

De roofkunstjager en het museum hebben meerdere signalen binnengekregen dat de werken nu op allerlei plekken illegaal worden aangeboden. In onder meer Frankrijk, Duitsland, Kazachstan en Afghanistan zijn ze volgens Brand op de markt gebracht: "Als we nu niets doen, verdwijnen ze voorgoed." 

Werken maximaal 500.000 euro waard
De ultranationalistische gevechtsmilitie gaat er volgens Brand vanuit dat de werken zo'n 50 miljoen waard zijn. Ze wilden 10 procent 'vindersloon', 5 miljoen euro dus. Maar de schilderijen zijn volgens Brand aanzienlijk minder waard. Hij zegt dat ze gezamenlijk hoogstens 1,3 miljoen euro waard zijn, maar dan moet de staat van de schilderijen wel goed zijn. En dat laatste lijkt niet het geval: hij is geschrokken van de foto's van de schilderijen die hij heeft gezien. Het lijkt erop dat de schilderijen tien jaar lang opgerold zijn bewaard. Dat heeft ze bepaald geen goed gedaan. Vanwege de slechte staat denkt Brand daarom dat de werken maximaal 500.000 euro waard zijn.

De Oekraïners zeggen dat ze het gestolen zilver ook in handen hebben. De roofkunstjager en het museum hebben daar echter geen bewijs van gezien. Het zilver zou volgens het museum zo'n miljoen euro waard zijn. 

Op de website van het Westfries Museum staat een overzicht van alle werken die in 2005 zijn gestolen.    

Meer op rtlnieuws.nl: 
Geroofde schilderijen Westfries Museum duiken op in Oekraïne 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore