Nederland

Amsterdamse wijkagente draagt hoofddoek

20 mei 2017 19:35 Aangepast: 20 mei 2017 20:54
De wijkagente met Sofyan Mbarki, gemeenteraadslid in Amsterdam. Beeld © Sofyan Mbarki

Een wijkagente in de Amsterdamse wijk Osdorp heeft vanmiddag een hoofddoek gedragen tijdens het doen van haar ronde.

Volgens de politie ging het om een individuele actie.

Hoofddoek mogelijk toestaan

Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten dat de politietop in Amsterdam overweegt een hoofddoek toe te staan voor vrouwelijke agenten. Daarmee hopen ze de weg vrij te maken voor mensen met een migratieachtergrond, die anders niet bij de politie zouden solliciteren. 

"We hebben het erover. Het is een maatregel die effect kan hebben", zei de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg eerder deze week tegen het AD.

Symbool van geloof

Hoofddoekjes zijn op dit moment niet toegestaan voor agenten, net als andere symbolen van geloof, zoals een kruisje om de nek bijvoorbeeld.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil het hoofddoekverbod voor agentes handhaven, zo liet een woordvoerder eerder deze week weten.

Zelf geen moslima

De agente die vandaag de hoofddoek droeg tijdens haar werk, is zelf geen moslima. Dat zegt PVDA-raadslid Sofyan Mbarki tegen AT5.

Hij was bij de actie van de vrouw aanwezig. "Ze wilde stelling nemen in de discussie. En ik ben het met haar eens, Ook ik ben voor een divers korps die haar werk goed kan doen in een diverse stad als Amsterdam", zegt hij tegen de Amsterdamse zender.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore