Nederland

Drinkwater in Zuid-Holland is veilig ondanks lozing GenX

04 augustus 2017 00:59
Fabriek van Chemours.

Het drinkwater in Dordrecht, Rotterdam en omstreken is overal veilig. Tot die conclusie komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Weliswaar loost het bedrijf Chemours in Dordrecht een mogelijk kankerverwekkende stof op de rioolwaterzuivering van Dordrecht die ook in het drinkwater terechtkomt, maar de concentraties blijven zo laag dat mensen er geen gezondheidsschade door oplopen. 

Overschreden

Ook op langere termijn blijft de concentratie van de stof, FRD-903, volgens het RIVM net onder de richtwaarde die is vastgesteld als veilig voor mensen. Maar als een grotere hoeveelheid van de stof geloosd zou worden, wordt die waarde wel overschreden. "Dat pleit voor goede monitoring van het oppervlaktewater'', aldus het instituut.

FRD-903 wordt gebruikt in zogeheten GenX-technologie, waarmee onder meer anti-aanbaklagen en hittebestendige coatings worden gemaakt.
Chemours, vroeger DuPont, heeft herhaaldelijk regels overtreden. Zo stootte het bedrijf jarenlang een grotere hoeveelheid van de giftige stof PFOA uit dan toegestaan. Dat heeft vermoedelijk geleid tot gezondheidsschade voor medewerkers en omwonenden.

 

Meer op rtlnieuws.nl
'Onderzoek in heel Nederland drinkwater op stof GenX'

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`