Nederland

Hugo viert liever kerst met vluchtelingen: 'Heel mooi om hen te kunnen helpen'

25 december 2015 19:31 Aangepast: 26 december 2015 15:23
Beeld © RTL Nieuws

Deze kerst geen geknoei met gourmetpannetjes en familiebezoekjes voor weldoener Hugo Schalkers. Hij helpt liever vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Want daar arriveren nog dagelijks boten vol wanhopige migranten, mensen met helemaal niets.

Schalkers deed zich op kerstavond dus niet te goed aan een luxe diner met zijn twee zoons, maar zat aan tafel met andere vrijwilligers van de stichting Bootvluchtelingen. Hij sloot zich deze herfst aan bij de organisatie. De vrijwilligers van stichting Bootvluchtelingen staan dag en nacht op wacht op Lesbos. Ze ontvangen de overvolle boten aan de kust en delen droge kleren en schoenen uit aan asielzoekers. Uit de woorden die Schalkers spreekt, blijkt dat-ie het voornamelijk voor de kinderen doet.

Zijn eigen zoons (15 en 17) hebben zo ieder hun eigen mening over het werk van hun vader. "Mijn oudste vindt het goed. De jongste heeft er moeite mee", erkent Schalkers. En nu met de kerst dan? "Dan mis ik thuis een hoop. Dat merk ik. Maar het werk dat ik hier doe, maakt veel goed."

Medemenselijkheid
Schalkers wil gewoon niet niets doen. "Met al dat politieke geklets over de vluchtelingenproblematiek komen we niet verder. Hier komen mensen aan op rubberenbootjes. Gezinnen, kinderen, baby's. Het is heel mooi om die mensen te kunnen helpen. Dat vind ik medemenselijkheid."

Schalkers is lang niet de enige Nederlandse vrijwilliger op Lesbos. Ongeveer honderd landgenoten zijn op het Griekse eiland om te helpen.

Bekijk hieronder de reportage van onze correspondent Eveline Rethmeier​ en lees hier haar column over haar bezoek aan asielzoekerscentrum Moria, een oude gevangenis.

Meer op rtlnieuws.nl:
Column Eveline Rethmeier: Terug naar Moria

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`