Nederland

Samsom: We kunnen 200.000 vluchtelingen aan

30 december 2015 08:58 Aangepast: 30 december 2015 15:01
Beeld © ANP

Nederland is in staat 200.000 vluchtelingen op te vangen. Dat is bijna vier keer zoveel als er in 2015 aankwamen. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is dat een overzichtelijke hoeveelheid op een bevolking van 17 miljoen mensen.

Dit jaar worden zo'n 50.000 vluchtelingen opgevangen in ons land. Volgens Samsom kan dat aantal dus flink groter worden. "Als we zouden weten dat het stopt bij 200.000 vluchtelingen. Daar is draagvlak voor, maar níet als het er misschien 300.000 worden", zegt hij in een interview met het Nederlands Dagblad.

Samsom noemt het aantal vluchtelingen waar Nederland de komende jaren op moet rekenen 'overzichtelijk'. Hij noemt het aantal van 200.000 vluchtelingen veel, 'maar er melden zich in Nederland jaarlijks veel meer gewone migranten dan asielzoekers, dat is al jaren zo'.

Geen zorgen over vluchtelingenkinderen
Hij is bovendien hoopvol over de integratie van de vluchtelingen. "Er zitten veel kinderen bij die hier hun leven gaan opbouwen; over hen maak ik me niet zo veel zorgen. Er zitten volwassenen bij die diploma’s hebben, en die dus kansen hebben op de arbeidsmarkt. Er zitten ook volwassenen bij die nog niet gekwalificeerd zijn.De werkloosheid onder de volwassen allochtone bevolking is een stuk hoger dan onder de autochtone bevolking. Maar ook dat verschil is met hard werken en met nieuwe methodes overbrugbaar."

Volgens Samsom is de belangrijkste opdracht voor de politiek het beheersen van de vluchtelingenstroom naar Europa. "Het liefst door de oorlog in Syrië te stoppen." Hij is 'hoopvol' dat dat gaat lukken, 'maar we hebben niet alles in eigen hand'. "Er zijn zes miljoen Syriërs die niet meer in hun eigen huis wonen, maar nog wel in Syrië. Als ook zij besluiten hun heil elders te gaan zoeken, is elke beheersbaarheid verdwenen.''

Vertrek uit politiek
In het interview zegt Samsom ook dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 desnoods uit de politiek vertrekt, als zijn partij niet opkrabbelt van de huidige, slechte peilingen. "Als de kiezers straks zeggen: 'we vonden het niks'... prima. Dan maak je een buiging, stap je van het podium, en gaat een ander het doen. De kiezer krijgt altijd gelijk. Het enige slachtoffer zou ikzelf zijn, of een paar andere politici. Als dat het grootste offer is dat gebracht moet worden, dan is dat op te brengen'', aldus de PvdA-leider.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`