Nederland

Homoseksuele vluchteling schuilt 'bibberend als een vogeltje' bij gay stel

13 januari 2016 16:05 Aangepast: 13 januari 2016 17:04
Gerard van Ommeren heeft een belaagde homoseksuele vluchteling in huis. Beeld © Facebook

Gerard van Ommeren woont in Nijmegen en heeft sinds zaterdag een homoseksuele vluchteling uit het azc Heumensoord te logeren. Op Facebook plaatste hij maandag een emotioneel bericht: "De wantoestanden binnen Heumensoord moeten echt snel aan de kaak worden gesteld."

"Op een goed moment, al vrij snel na de opening van Heumensoord, kwamen verhalen naar buiten dat lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders gepest werden", vertelt Van Ommeren aan RTL Nieuws. "Hun belangenvereniging COC, die een actieve afdeling heeft in Nijmegen, is een landelijke organisatie. Die zei officieel geen veilige opvang aan te kunnen bieden."

Vriend vermoord
Van Ommeren kwam vervolgens 'via het informele circuit' in contact met 'zijn' vluchteling. "Het gaat om een ongelooflijk getraumatiseerde jongen. Hij heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt", vertelt de Nijmegenaar. "Hij had acht jaar een relatie met een jongen, die - waarschijnlijk door IS - is vermoord omdat hij christen was en homo. Daarna is hij gevlucht naar Europa. Tijdens die barre tocht zijn drie mensen verdronken. Momenteel zijn zijn ouders op de vlucht, die zwerven ergens in Turkije rond." 

Toen Van Ommeren hoorde hoe lhbt'ers worden behandeld in Heumensoord, reageerde hij geschokt. "Waar hebben we het over? Ik heb foto's gezien van beddengoed waar etensresten op zijn gesmeerd." 

Controle van COA
Via via hoorde de Nijmegenaar dat het in huis nemen van een vluchteling 'een beetje illegaal' is. "Het kan kennelijk invloed hebben op de status van die jongen. Morgenavond moet hij weer terug."

Want het COA zit erbovenop, volgens Van Ommeren. "En dat begrijp ik wel, want hoe traumatisch zijn verhaal ook is: het COA moet weten waar hij zit. Ze moeten die controle houden. Stel dat blijkt dat hij toch iets op zijn kerfstok heeft, tja, logisch dat het COA het overzicht wil bewaren." 

Van Ommeren plaatste op 10 januari een bericht op zijn Facebookpagina over Heumensoord en de behandeling van lhbt'ers:

ZINLOOS-------ZINLOOS!!!! Wij hebben sinds gisteren een paar dagen en nachten een Syrische vluchteling, gay, uit Syrië...

Posted by Gerard van Ommeren on Sunday, 10 January 2016

Mensonwaardig
Maar in het geval van de wantoestanden in Heumensoord vindt hij dat 'regels prima zijn, maar als bewoners mensonwaardig worden behandeld, er actie moet worden ondernomen'. 

Het is niet de eerste keer dat Van Ommeren vluchtelingen helpt. Via de Facebookpagina Refugees in Netherlands Nijmegen heeft hij een middag een gevluchte tandarts de stad laten zien. "En er stond vorige week een oproep op van een jongen uit Syrië, die op het platteland woonde. Zijn huis was gebombardeerd en zijn paard omgekomen. Er werd gevraagd of iemand een paard had, ik ken iemand met een paard. Nu helpt die jongen daar af en toe."

Afgewezen om wie je bent
Maar iemand in huis nemen, dat had de Nijmegenaar nog niet eerder gedaan. "Maar dit verhaal was zodanig schrijnend. En ik ben zelf homo. Ik weet hoe het is om afgewezen en gepest te worden om je geaardheid, om wie je bent. Dit raakte me persoonlijk", legt hij uit. 

Dat de gemeente Nijmegen niets ziet in safehouses voor de homoseksuele vluchtelingen snapt Van Ommeren wel. "Zoals de wethouder al zei: wat moet je dan doen voor Afghaanse vrouwen, of christelijke vluchtelingen? De daders moeten worden aangepakt."

Intussen zit de Syrische homoseksuele vluchteling nog bij hem en zijn partner thuis. "Te bibberen als een bang vogeltje, omdat hij morgen weer terug moet." 

'Homovluchtelingen bedreigd en gepest'
De Gelderlander schreef vandaag op basis van bronnen in het COC dat homoseksuele vluchtelingen in Heumensoord worden bedreigd en weggepest. Volgens de krant zou kleding worden verbrand en gestolen; beddengoed wordt besmeurd met etensresten en uitwerpselen. Bij navraag door RTL Nieuws zei het COC dat het deze berichten niet naar buiten heeft gebracht. "Wij zien wel signalen en weten dat er problemen zijn, maar de exacte omvang weten we niet."

Meer op rtlnieuws.nl:

Ophef over gevluchte homo's in azc Heumensoord

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`