Nederland

Agent machteloos als peuter stikt in druif: 'Ik zou het ventje redden'

17 januari 2016 13:36 Aangepast: 17 januari 2016 18:52
De rouwkaart voor het overleden jongetje. Beeld © Facebook Politie Purmerend

Een agent uit Purmerend deelde gisteren een aangrijpend moment uit zijn politiecarrière op Facebook. Tijdens een dienst probeerde hij een peuter te redden die dreigde te stikken in een druif. Maar hulp kwam te laat: het jongetje overleed.

"Politie, elke dag anders", begint de anonieme agent, waarna hij beschrijft hoe hij op een stormachtige zaterdagmiddag in 2007 een melding kreeg over een kind van nog geen 2 jaar oud dat dreigde te stikken in een druif. 

Blauw aangelopen lippen
"Bij het benaderen van de woning zagen we dat er slingers hingen", gaat hij verder. "Kennelijk was er iemand jarig." In de woonkamer lag het jongetje bewegingloos op de bank, met blauw aangelopen lippen.

De agent vertelt hoe hij het kind oppakte en de Heimlichmanoeuvre toepaste. "Ik heb geprobeerd de druif eruit te vissen met mijn vingers. Elke seconde dat het langer duurde, werd ik kalmer en kalmer in mijn denken en doen. Ik zou het ventje redden."

'Sorry mannetje'
Na enige tijd namen toegesnelde ambulancebroeders het van hem over, maar het mocht niet baten. "Ik heb geen idee meer hoe lang het duurde, maar na enig moment hoorde ik een ambulancebroeder zeggen: 'Sorry mannetje, ik kan je niet meer helpen'", schrijft de agent.

De moeder van het jongetje stond naast hem, in shock. "Ze keek naar de grond en balde haar vuisten. Verder niets."

Alle druiven in tweeën
Toen de agent 's avonds laat thuiskwam, sneed hij eerst alle druiven in huis in tweeën, voordat hij bij zijn slapende dochters ging kijken. "Ik heb zitten denken wat ik anders had kunnen doen, wat ik misschien anders had moeten doen.

Had ik een vorkje moeten pakken en moeten proberen de druif eruit te harken? Had ik heel hard in de neus moeten blazen zodat de druif er wellicht zou uitspringen? Ik denk dat die nacht wel 100 verschillende oplossingen in mijn hoofd zijn gepasseerd."

Extra wrang
Toen de politieman de maandag na het drama op het bureau kwam en het overlijdensbericht onder ogen kreeg, kon hij zijn tranen niet bedwingen. "Ik begon te huilen en ben daar zeker een uur of 2 mee doorgegaan. Alles van de laatste dagen kwam eruit." 

Samen met een zestal collega's woonde hij de begrafenis van het jongetje bij. Daar kregen ze te horen dat het jochie de druif waarschijnlijk had gekregen van zijn 6-jarige broertje, dat op de fatale dag jarig was. De moeder was verpleegster, wat het voor de agent allemaal extra wrang maakte.

 

Politie, elke dag anders.Het was een zaterdagmiddag wanneer ik mijn uniform aantrok voor de aanvang van de...

Geplaatst door Politie Purmerend op zaterdag 16 januari 2016

Meer op​ rtlnieuws.nl:

`