Nederland

Aangevallen door vluchtelingen: 'Ik heb die messentrekker een schop verkocht'

17 januari 2016 18:19 Aangepast: 17 januari 2016 19:11
Maaike Engels en Teun Voeten. Beeld © Privébezit Maaike Engels

Documentairemaakster Maaike Engels filmde hoe zij en oorlogsfotograaf Teun Voeten werden aangevallen door drie vluchtelingen in Calais. Tegen RTL Nieuws vertelt Engels hun verhaal.

Engels en Voeten gingen vorige week voor de laatste keer naar Calais om de documentaire af te ronden waar ze sinds september aan werken. Op vrijdagochtend liepen de twee Nederlanders samen met een Franse journaliste over het vluchtelingenkamp, toen er plots drie gewapende mannen op ze af kwamen.

Groot mes
"We liepen in een gedeelte dat ontruimd zou worden, toen ik achter me ineens Teun om hulp hoorde roepen", zegt Engels. Ze zag hoe haar collega door drie mannen werd belaagd en pakte meteen haar camera om het voorval vast te leggen. 

Engels vertelt er nuchter over. "Het is natuurlijk niet prettig als iemand met een groot mes op je af komt lopen", zegt ze met gevoel voor understatement. "Maar ik heb hem een schop verkocht en dat hielp wel." Twee Afrikaanse jongens begonnen hun belagers met stenen te bekogelen en wisten hen zo te verjagen.

Druipend van de pepperspray
Achteraf dropen de Nederlanders van de pepperspray die de daders hadden gebruikt, maar de overvallers maakten niets buit.

Bang was Engels niet. Ze vond de werkwijze van de mannen vooral nogal knullig, zegt ze. "Als ik de beelden terugzie, denk ik: het lijkt wel een slecht verkiezingsspotje voor Rita Verdonk ofzo."

De documentairemakers deelden de beelden van het incident op YouTube (zie hieronder). Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. "'We eisen dat jullie de beelden van internet halen', hoorden we van types die zichzelf presenteren als het morele geweten van het kamp. Dat soort censuur is natuurlijk achterlijk. In onze documentaire hebben we heel veel kanten belicht en dit is een van die kanten." 

Bekijk hier de beelden van het incident (lees verder onder video): 

"Het zijn rotte appels die het verpesten voor de anderen", vervolgt ze. "Zo'n kamp is een kweekvijver voor dit soort types, ze kunnen verder ook niets. Ik heb ook ontzettend veel onwijs lieve mensen leren kennen, hogeropgeleide mensen die daar in de vuiligheid zitten, tussen het schorem en de mensenstront. Iedereen heeft er schurft of tbc. Er heerst totale anarchie. Het is een absurde situatie daar, zo verschrikkelijk goor. Echt de derde wereld, maar dan in Europa."

Publieke opinie
De documentaire 'Calais: Welcome to the Jungle' gaat nu waarschijnlijk in New York in première, omdat er in Nederland geen draagvlak voor was. Engels: "Toen wij onze film probeerden te slijten was Aylan net aangespoeld en kwamen er bergen kinderkleding naar Calais.

Iedereen wilde het verhaal van de zielige vluchteling horen, niet een multidimensionaal verslag uit zo'n kamp. Na 'Parijs' en 'Keulen' lijkt de publieke opinie 180 graden te zijn gedraaid."

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederlandse documentairemakers aangevallen in vluchtelingenkamp Calais

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`