Ga naar de inhoud
Ophef om Zwarte Piet

Pietenwet hoort in prullenbak: kleur van Piet geen zaak overheid

Beeld © ANP

Gemeenten die sinterklaasoptochten organiseren met pieten die niet (allemaal) zwart zijn, hoeven niet te vrezen dat de overheid ingrijpt. 'Afwijkende' sinterklaasvieringen vallen onder de vrijheid van meningsuiting. En daar mengt de overheid zich niet in, zegt de Raad van State.

Het belangrijkste adviesorgaan van het land boog zich over een voorstel van de PVV. Die wil gemeenten verbieden om mee te werken aan bijvoorbeeld sinterklaasoptochten met pieten die niet (allemaal) zwart zijn.

Orde en veiligheid
Maar de Raad van State heeft zich niet te bemoeien met het uiterlijk van 'het gevolg van Sinterklaas', oordeelt de Raad van State. De overheid moet zich bij zulke evenementen buigen over orde en veiligheid en niet over de traditie zelf, oordeelt de raad. 

In de Pietenwet van de PVV gebeurt dat laatste wel. "In een democratische rechtsstaat past dat niet", zegt de Raad van State. 'Afwijkende' sinterklaasvieringen vallen volgens de Raad van State onder de vrijheid van meningsuiting.

Volkstradities niet statisch
De PVV wil de sinterklaastraditie 'bevriezen', vindt de raad. Het orgaan stelt dat 'dat levende volkstradities, zoals het sinterklaasfeest, niet statisch zijn. Als de maatschappij verandert, veranderen zij mee'.

De Pietenwet hoort daarom volgens de Raad in de prullenbak.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws