Nederland

Getroffen kippenboeren draaien zelf voor de kosten op

03 augustus 2017 13:48 Aangepast: 03 augustus 2017 13:57
Archieffoto. Beeld © ANP

Boeren die inkomsten mislopen doordat hun eieren besmet zijn met fipronil kunnen niet op financiële steun van de overheid rekenen. Dat zegt het ministerie van Economische Zaken.

De financiële problemen van boeren die hun eieren niet mogen verkopen zijn volgens het ministerie een bedrijfsrisico. Bij bijvoorbeeld de vogelgriep is dat anders, omdat dat een zogenoemde bestrijdingsplichtige ziekte is waarbij dieren moeten worden geruimd. Het fipronilprobleem wordt gezien als een private aangelegenheid waar het ministerie geen fonds voor heeft.

ZIE OOK: 'Geen zorgen over de eieren, er gebeurt echt niets'

Video: pluimveehouder moet 300.000 eieren weggooien

Fipronil kan in grote hoeveelheden onder meer schade toebrengen aan de lever, nieren en schildklier. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft tot nu toe geen concentraties aangetroffen die een direct gevaar zijn voor de volksgezondheid. Het middel, dat wordt gebruikt om vlooien mijten en teken te bestrijden, is niet kankerverwekkend.

Als je per ongeluk toch een ei hebt gegeten dat te veel fipronil bevat, hoef je je niet meteen zorgen te maken, volgens de NVWA. Een enkel ei levert geen gevaar op, daarvoor is de concentratie gif in een ei te laag. ​Hoogleraar voedingswetenschappen Martijn Katan bevestigt dit. "Je hoeft je geen zorgen te maken als je een paar besmette eieren op hebt. De normen zijn zo buitengewoon streng dat je echt niet meteen naar de dokter hoeft."

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit is wat er bekend is over de besmette eieren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore