Nederland

'Geen zorgen over de eieren, er gebeurt echt niets'

02 augustus 2017 18:55 Aangepast: 03 augustus 2017 12:14
Beeld © ANP

"Je hoeft je geen zorgen te maken als je een paar besmette eieren op hebt. De normen zijn zo buitengewoon streng dat je echt niet meteen naar de dokter hoeft." Dat zegt hoogleraar voedingswetenschappen Martijn Katan over het eierschandaal.

Volgens Martijn Katan is het niet overdreven dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gisteravond met een waarschuwing is gekomen om de eieren van één bedrijf niet te eten vanwege het gehalte van de schadelijke stof fipronil.

Alleen maar aan de regels

Katan: "De NVWA overdrijft niet, maar houdt zich alleen maar aan de regels. Maar de regels zijn gewoon overdreven streng. Wij overdrijven met z'n allen." Katan vervolgt: "Op Sri Lanka deden in een paar jaar tijd zeven mensen een zelfmoordpoging met pure Fipronil. De hoeveelheid kwam overeen met de maximaal toegestane hoeveelheid Fipronil in tien miljoen eieren.Na twee tot vier dagen in het ziekenhuis gingen ze alle zeven gezond weer naar huis." 

Als je een besmet ei hebt gegeten hoef je volgens Katan ook niet naar de dokter. "Er gebeurt niets als je een paar van die eieren op hebt. Je hoeft absoluut niet naar de dokter. Geen zorgen over die eieren." En volgens de hoogleraar kun je ook gewoon eieren blijven eten. 

Niemand ziek

Ook toxicoloog Ivonne Rietjens denkt niet dat iemand ziek wordt van de eieren. "Ze worden getest op proefdieren. Die testhoeveelheden worden gedeeld door honderd. Zo weinig mag er voor een mens maar in een product zitten." Volgens Rietjens bewijst deze affaire dat het systeem van voedselveiligheid in Nederland goed werkt.

Diverse bedrijven die vanwege de fipronil-kwestie hun eieren momenteel niet mogen verkopen, hebben hun kippen al laten doden. Ze doen dat omdat ze anders kosten blijven maken, bijvoorbeeld voor voer, terwijl er geen inkomsten zijn. Daarnaast hopen ze zo sneller de draad weer te kunnen oppakken met niet-besmette nieuwe kippen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Cees heeft 30 eieren gegeten: 'Ik voel me belazerd'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore