Nederland

Intolerantie van hetero's én homo's: 'Biseksueel? Je moet gewoon nog kiezen'

05 augustus 2017 08:00 Aangepast: 13 november 2017 05:42
Astrid en haar man Rob met in het midden Henny Huisman tijdens de Pride vorig jaar. Beeld © Astrid Oosenbrug

Voor het eerst in jaren vaart een BiBoot mee met de Canal Pride. Er is weinig aandacht voor biseksuele mannen en vrouwen in de LHBTI-gemeenschap. Dat terwijl ook in hun emancipatie nog veel te winnen is. "Sommige mensen geloven gewoon echt niet dat biseksualiteit bestaat."

Van de hele Nederlandse bevolking zou 7 of 8 procent van de mannen en 15 procent van de vrouwen zich biseksueel kunnen voelen. Waarom zien we dan zo weinig van biseksuelen?

Geen rolmodel

Thumbnail

"Tot een jaar of tien geleden werd het overheidsbeleid rondom LHBTI-beleid omschreven als homo-emancipatie", zegt Joshua Zandberg (32, links op de foto). "Ik denk ook niet dat er veel mensen openlijk biseksueel zijn. Rolmodellen ontbreken. En laten we wel wezen: wat wordt er in de pers nou geschreven over biseksuelen?"

Zandberg was 25 toen hij erachter kwam dat hij biseksueel is. Via sites van bi-activisten viel het kwartje: dít is wat ik ben. "Voor het eerst snapte ik van mezelf dat ik biseksueel was. Vroeger had ik er nooit een naam voor." Hij vond het lastig om zijn vrouw Hilde te vertellen dat hij ook op mannen valt, maar hij wilde wel dat ze het wist. Ze moest erover nadenken, maar accepteerde en omarmde uiteindelijk zijn biseksualiteit. "Terwijl ik dacht: is dit een bom onder onze relatie? Straks wil ze weg, of denkt ze dat ik nóg een man of vrouw wil."

Deze cliché opmerkingen krijgen biseksuele mannen en vrouwen het vaakst te horen:

  • "Dan wil je altijd heel veel seks hebben, met iedereen"
  • "Je bent eigenlijk gewoon homo" (of hetero)
  • "Dat bestaat toch niet?"
  • "Oooh, maar dát vind ik wel heel erg leuk" (dat krijgen biseksuele vrouwen vooral van mannen te horen in de veronderstelling)
  • "Het is een fase"
  • "Je moet maar een keuze maken"
  • "Ben je wel in staat om een relatie in stand te houden?"

Uit de kast

Het feit dat je op zowel mannen als vrouwen valt, maakt je onbetrouwbaar, is de algemene tendens onder zowel heteroseksuelen als homoseksuelen. Zandberg: "Je wilt er vast ook een andere man of een vrouw bij. Je zou gevaarlijk zijn voor andermans relaties, als bi-man."

Terwijl je altijd verliefd kunt worden op iemand anders, ook als hetero, zegt Astrid Oosenbrug. Zij is getrouwd met een man en weet al haar hele leven dat ze biseksueel is. "Biseksueel zijn is echt nog een ondergeschoven kindje. Mensen gaan er eigenlijk altijd vanuit dat je er 'nog niet helemaal over uit bent'. Dat maakt het een stuk lastiger om als bi uit de kast te komen."

Biseksueel, wat houdt dat in?

Het Van Dale woordenboek omschrijft een biseksueel persoon als 'geslachtelijk aangetrokken tot beide seksen'. Met een minder stoffige omschrijving: je seksueel en/of emotioneel aangetrokken voelen tot zowel mannen als vrouwen. Daarbinnen zijn ontzettend veel variaties mogelijk. Je kunt je seksueel vooral aangetrokken voelen tot mannen, maar liever een relatie hebben met een vrouw. Je kunt een open relatie hebben, een polyamoureuze relatie of 'gewoon' monogaam zijn. In de bi-gemeenschap wereldwijd is het momenteel gebruikelijk om te zeggen dat je als biseksueel niet op een geslacht valt, maar op een mens. 

Raar opkijken

Oosenbrug maakt er op haar werk geen geheim van dat ze biseksueel is. Zandberg ook niet. Hun collega's, net als hun familie en vrienden overigens, reageren daar over het algemeen oké op. Toch merken ze dat in hun omgeving ook nog wel openlijk wordt getwijfeld aan hun geaardheid.

Door sommige mensen word je gewoon echt niet geloofd, zegt Zandberg. "Er rust een taboe op. Ik ken mannen die volop in de gayscene zaten, een relatie kregen met een vrouw en vervolgens dus niet meer welkom waren in de gayscene. Of laatst nog, toen ik een lezing hield bij een LHBTI-studentenvereniging en aan de praat raakte met een jongen. Die vertelde me dat ze daar wel heel raar zouden opkijken als hij nu een relatie met een vrouw zou krijgen."

Lichamelijk ingesteld

Hetero's vinden biseksuele mannen en vrouwen meestal reuze spannend, merkt Oosenbrug. "Zij kijken meestal naar de seksuele kant. Vanuit LHBTI'ers is er meer wantrouwen: oh wacht eens, jij kiest nu voor mij als vrouw, maar valt over drie weken misschien wel voor een man."

Van vrouwen wordt volgens Oosenbrug en Zandberg overigens wel makkelijker aangenomen dat ze biseksueel zijn. "Bi-mannen moeten nog veel meer emanciperen", zegt Zandberg. "Bij hen wordt er een stuk gevoeliger op gereageerd."

"Vrouwen zijn al lichamelijker op elkaar ingesteld dan mannen", zegt Oosenbrug. "Ze logeren vaker bij elkaar, dansen met elkaar, zijn lichamelijker dan mannen. Ze zijn veel minder bezig met het seksuele dan mannen. Voor jongens is het daardoor veel lastiger. Ook omdat de homogemeenschap veel seksgerichter is."

Eindelijk een BiBoot bij de Canal Parade

Waarom vaart er nu pas een boot voor biseksuele mensen mee bij de Canal Parade in Amsterdam? Simpelweg omdat daar nu pas geld voor is. "Biseksuelen zijn nog veel onzichtbaarder dan bijvoorbeeld homoseksuelen. Ze zijn minder draagkrachtig en krijgen ook weinig subsidie", zegt Erwin Heyl van het Landelijk Netwerk Biseksuelen (LNBI).

Voor het eerst vond LNBI een sponsor voor de boot en ook fondswerving ging dit jaar beter. "Er zijn voor het eerst mensen die financieel garant kunnen staan. Daarom durfden wij het zelf ook aan", zegt Erwin. "Nu is duidelijk dat er meer aandacht moet zijn voor de problematiek van biseksuelen en dat is echt positief."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore