Nederland

Pluimveehouders boos over advies om terughoudend te zijn met eten eieren

02 augustus 2017 09:37 Aangepast: 02 augustus 2017 09:43
Beeld © ANP

"Verschrikkelijk en totaal onnodig." Zo noemt land- en tuinbouworganisatie LTO het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren.

De tweede man van de NVWA, Freek van Zoeren, zei gisteravond in het tv-programma Nieuwsuur dat consumenten terughoudend zouden moeten zijn totdat alle eieren van boerderijen die met het gif zijn behandeld, zijn getest. De testen zouden dit weekend klaar zijn.

ZIE OOK: Meer eieren mogelijk schadelijk voor kinderen, 17 nieuwe verdachte codes

Extra getroffen

NVWA-man Van Zoeren zei in het tv-programma dat pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, duidelijk is of eieren helemaal veilig zijn.

Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is verontwaardigd over die waarschuwing en vindt het onbegrijpelijk. "Want in de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel'', zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Hubers wordt de pluimveesector extra getroffen door de uitspraken van de NVWA-chef. Tijdens overleg met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken vanmiddag over de fipronil-affaire zal LTO de waarschuwing van Van Zoeren aan de orde brengen.

Video: pluimveehouder moet 300.000 eieren weggooien:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
NVWA: Pas tegen het weekend duidelijkheid over alle eieren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore