Nederland

'Appen achter het stuur net zo zwaar bestraffen als drank'

02 augustus 2017 04:24 Aangepast: 02 augustus 2017 08:50
Beeld © Getty

Veilig Verkeer Nederland wil dat het gebruik van een telefoon achter het stuur voortaan zwaarder wordt bestraft. Dat schrijft de organisatie in een brandbrief aan minister Blok van Veiligheid en Justitie.

Ze willen dat de minister in de nieuwe wet die op dit moment in de maak is, roekeloos rijgedrag sneller en zwaarder bestraft. Het gebruik van een smartphone achter het stuur moet in die wet ook expliciet worden aangemerkt als roekeloosheid.

Volgens Veilig Verkeer Nederland is het gebruik van smartphones in het verkeer sterk in opmars, en zou dat 'net zo zwaar bestraft moeten worden als rijden onder invloed of met een te hoge snelheid'. Ze hopen dat hierdoor het aantal verkeersdoden wordt teruggedrongen.

 

'Je mist haar lach'

De straffen die op dit moment voor appen achter het stuur worden opgelegd zijn veel te laag, vinden ook de ouders van Yannick Frijns (21). Hun dochter werd vorig jaar op Texel doodgereden door een 25-jarige automobiliste die met haar telefoon bezig was.

"Het gemis van Yannick is met geen pen te beschrijven", zei vader Frank in een eerder interview tegen RTL Nieuws. "Je mist die lach, je mist die aanraking. En dat gun je niemand, zelfs je ergste vijand niet. De worst nightmare voor iedere ouder."

Vergelijkbaar met drank of drugs

Zij pleitten dan ook al eerder voor zwaardere straffen voor appende automobilisten. "Omdat leed niet in gradaties op te delen valt. Het leed dat wij hebben, is hetzelfde leed dat iemand overkomt die slachtoffer wordt van een ongeluk door drugs of dronkenschap." 

Tegen de vrouw die verdacht wordt van het doodrijden van hun dochter, werd door het OM een gevangenisstraf van een half jaar geëist. Binnenkort doet de rechter uitspraak. 

Nieuwe wet

Mogelijk worden ernstige verkeersovertreders in de toekomst inderdaad harder aangepakt. De maximale straffen die je kunt krijgen voor rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en het doorrijden na een ongeval worden, als het aan minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie ligt, verdubbeld. "Dat is wat onderzoekers voorstellen", zei Blok eerder tegen RTL Nieuws.

Ook voor roekeloos rijden kun je straks een zwaardere straf verwachten. Of appen achter het stuur daar straks óók onder valt, dat is nog onduidelijk. De rechter zal dat mogelijk per geval apart afwegen.

Het nieuwe kabinet bepaalt uiteindelijk of de wet inderdaad veranderd wordt.

 

Meer op rtlnieuws.nl:

`