Nederland

Nog geen gratis fruit in jouw supermarkt? Dan lopen ze achter

03 februari 2016 11:08 Aangepast: 03 februari 2016 11:34
Beeld © Facebook

Een foto van een baby in een boodschappenkar gaat viral. Het kind eet fruit dat gratis wordt aangeboden in een supermarkt. Het Voedingscentrum juicht het idee toe. "Het zou hartstikke leuk zijn als supermarkten in Nederland dit ook gaan doen."

In honderden supermarkten in Australië en Nieuw-Zeeland staan sinds eind vorig jaar manden met vers fruit klaar voor kinderen tot 12 jaar. Een voedingsexpert zag het ook in een winkel in de Amerikaanse staat Ohio en vroeg aan z'n volgers om zijn bericht te delen 'als je ook vindt dat jouw supermarkt dit moet doen'. Want: dit draagt positief bij aan de gezondheid van kinderen.

photo credit:NZ supermarket Woolworth

Posted by David Wolfe on Sunday, January 31, 2016

Miljoenen Facebookgebruikers pleiten via een like of share voor het idee. Moeten Nederlandse supermarkten dit ook meer gaan doen?

Verantwoordelijkheid bedrijven
Retailexpert Erik Hemmes zegt tegen RTL Nieuws dat het al gebeurt in ons land, 'hoewel niet consequent'. "Vomar doet al een paar jaar iets soortgelijks. En anderen nemen dit over. Ook in winkels van Lidl en Albert Heijn staan inmiddels schaaltjes fruit bij de kassa. Maar het zijn lokale initiatieven, het gebeurt niet overal."

Hemmes denkt dat je dit meer en meer gaat zien de komende jaren. "Dit is het begin. Je ziet aan alle kanten dat de aandacht voor gezonde voeding toeneemt. Bedrijven worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Daarom doen ze mee."

Het idee om klanten van producten te laten proeven is niet nieuw. Maar tot nu toe ging het vooral om de minder gezonde producten: kaasblokjes, stukjes donuts en appeltaart. "En ook wordt er koffie met koek gratis aangeboden. Het hoort allemaal bij een ontwikkeling dat supermarkten meer aandacht besteden aan de beleving. Op deze manier maak je het winkelen leuker en lok je meer klanten naar je winkel."

Voedingscentrum: sympathiek idee
Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum vindt het gratis uitdelen van fruit een geweldig idee. "Dit is een makkelijk en hartstikke sympathiek initiatief. Ik kan me ook niet voorstellen dat er iemand op tegen is. Supermarkten kunnen zich zo ook onderscheiden ten opzichte van andere supermarkten."

Maar verplichten? Nee, zegt Van der Ploeg. "Het is echt aan de winkel zelf."

Kinderen eten te weinig fruit
Uit onderzoeken blijkt dat kinderen wel wat meer fruit mogen eten. "En dit is een leuke manier om kinderen wat extra fruit te geven. Ik kan me ook voorstellen dat het voor ouders fijn is dat hun kinderen wat afleiding hebben."

Van der Ploeg vindt het geen probleem dat supermarkten ook vette happen als donuts en taart laten proeven. "Maar je moet wel onderscheid maken tussen wat je aanbiedt aan volwassenen en aan kinderen. Volwassenen hebben hun eigen verantwoordelijkheid, maar kinderen mogen best een beetje beschermd worden tegen ongezond eten."

Meer op rtlnieuws.nl:
Ex-klant Hello Fresh: 'Ze zijn opdringerig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore