Nederland

Bammetje terug op tafel voorkomt laag IQ kind

11 februari 2016 10:34 Aangepast: 11 februari 2016 17:50
Beeld © ANP

Yoghurt, kwark, smoothies of vers fruit, het kan allemaal niet op tegen zo'n oer-Hollands broodontbijt.

Dieetgoeroes noemen brood een beruchte dikmaker, en dat is best een gevaarlijk standpunt, met name voor zwangere vrouwen, zegt hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters van het Erasmus MC.

Brood heeft last van een slecht imago. Het zou dik maken omdat het een hoog gehalte koolhydraten bevat. Maar bij een normaal en gevarieerd dieet kan brood eten geen kwaad, zegt Peeters. Hij beweert juist het tegenovergestelde: "Omarm brood, breng de boterham terug op tafel."

Jodiumtekort op de loer
Want brood is een belangrijke bron van jodium, zegt Peeters. En doordat mensen er vanwege hun dieet voor kiezen om geen brood meer te eten, ligt een jodiumtekort voor 'bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland' op de loer. Dat kan vooral bij zwangere vrouwen gevaarlijk zijn. "Omdat een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap problemen geeft bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind", zegt Peeters. "Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind."

Die kinderen blijven qua IQ gemiddeld zeven punten achterlopen op kinderen van moeders die een gemiddelde hoeveelheid jodium binnenkrijgen. "Die achterstand is niet meer in te halen", waarschuwt Peeters. In zeer extreme gevallen kan het kind gemiddeld zelfs wel 10 tot 12 IQ-punten achterblijven. 

Glutenallergie
Hij raadt zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap aan 'gewoon weer' twee sneetjes brood te eten. "Dat kan echt geen kwaad voor het gewicht", zegt hij. Kun je écht geen brood eten, bijvoorbeeld door een glutenallergie, slik dan extra jodium. "Zodat je zeker weet dat er aan het begin van de zwangerschap geen sprake is van een jodiumtekort", aldus Peeters.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`