Nederland

Nog nooit zo weinig schoolverlaters zonder diploma, maar het moet nog beter

15 februari 2016 09:24 Aangepast: 15 februari 2016 14:47

Steeds minder jongeren gaan van school zonder diploma. Afgelopen schooljaar daalde het aantal voortijdige schoolverlaters met 5 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Vorig schooljaar stopten 24.451 jongeren met hun middelbare-schoolopleiding of mbo zonder een diploma te halen. De grootste daling zit in de groep jongeren boven de 18 jaar. Opvallend, zegt het ministerie van Onderwijs.

Verzuim aanpakken
De laatste tijd neemt het aantal voortijdige schoolverlaters elk jaar af. In het schooljaar 2001-2002 verlieten nog ongeveer 71.000 jongeren voortijdig de schoolbanken. Dat het nu veel beter gaat, is volgens het ministerie te danken aan een stevige verzuimaanpak.

Scholen, wethouders en leerplichtambtenaren krijgen een pluim van minister van Onderwijs Jet Bussemaker. "Het is erg goed dat meer jongeren met succes hun opleiding afronden en daardoor een beter toekomstperspectief hebben", zegt ze. Bussemaker wil dat er over vijf jaar nog maar 20.000 voortijdige schoolverlaters zijn.

Utrecht daalt het hardst
Van de vier grote steden boekte Utrecht de grootste daling, met bijna 25 procent. Ook Rotterdam telde minder schoolverlaters (14 procent), net als Amsterdam (11 procent) en Den Haag, waar 10 procent minder schoolverlaters waren.

Onder de middelbare beroepsopleidingen presteerde het ​Hoornbeeck College in Amersfoort het best. Die school zag het aantal voortijdige schoolverlaters vorig jaar met 37 procent dalen. De ROC's Kop van Noord-Holland (min 34 procent) en Friesland College (min 24 procent) staan op plek 2 en 3.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore