Nederland

'Roken kost ook niet-rokers 2000 euro per jaar'

15 februari 2016 09:56 Aangepast: 15 februari 2016 17:50
Beeld © Thinkstock

Alle kinderen die na 2016 geboren worden, mogen geen sigaret meer in handen krijgen. Dat is de boodschap van een nieuwe antitabakslobby. "Roken is niet alleen ongezond, het kost de samenleving jaarlijks 2000 euro per persoon per jaar."

De nieuwe stichting noemt zichzelf Eindspel Tabak. "Het antirookbeleid in ons land is nog veel te slap. Met een rookverbod voor ongeboren kinderen gaan wij nog een stap verder. Wij streven naar een samenleving waarin niet meer wordt gerookt", licht Rien Meijerink toe, oud-voorzitter van het Erasmus MC.

Volledig uitbannen
Om te laten zien dat het probleem echt dringend is, heeft de Stichting Eindspel Tabak de kosten van roken voor de Nederlandse samenleving laten becijferen. De wetenschappers van SEO Economisch Onderzoek trokken daarvoor een vergelijking met een Nederland waarin nooit zou zijn gerookt. Dan komen de kosten neer op 21,2 tot 43,2 miljard euro per jaar.

Dat komt neer op een bedrag tussen de 1250 en 2500 euro per jaar, per hoofd van de bevolking: jong en oud, rokers en niet-rokers. "Maar het gaat ons niet alleen om de kosten. We willen vooral naar een rookvrije samenleving omdat het om de levens van miljoenen mensen gaat", licht Meijerink toe.

  • Een gemiddelde roker sterft tien jaar eerder dan de gemiddelde ‘nooit-roker’.
  • Jaarlijks sterven wereldwijd 6 miljoen mensen door roken, waarvan ruim 600.000 als gevolg van meeroken.
  • In Nederland overlijden ieder jaar 20.000 mensen aan ziektes die worden veroorzaakt door roken.

De club wil de komende maanden gebruiken om onder meer de politiek te overtuigen. "Daarmee beginnen we vanmiddag. Dan gegeven we een persconferentie en maken we onze maatregelen bekend. We gaan de komende tijd de boer op zodat het rookverbod voor ongeboren kinderen in de wet wordt opgenomen."

Meer op rtlnieuws.nl
Longarts: verbied roken onder werktijd

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`