Nederland

Waarom je Coca-Cola uit een glazen fles moet drinken (en niet uit een blikje)

15 februari 2016 14:50 Aangepast: 15 februari 2016 16:02
Een litertje olie is vijf keer goedkoper geworden dan cola Beeld © Getty

Ook al heb je misschien een voorkeur, Coca-Cola smaakt beter uit een glazen fles dan uit een plastic flesje of blikje. Dat is nu wetenschappelijk bewezen.

Dat komt doordat Coca-Cola reageert op het materiaal waarmee het is verpakt, stellen Amerikaanse wetenschappers van het consultingbedrijf Science by Design in onder meer The Sun.

Chemische reactie 
"Bedrijven werken er hard aan om te voorkomen dat verpakkingsmaterialen een chemische reactie aangaan met de vloeistof. Toch kan dat nooit worden voorkomen", zegt onderzoeker Sara Risch. 

Wat blijkt? Glas is het beste materiaal om uit te drinken. "Omdat glas het minst gevoelig is voor chemische reacties en de smaak daardoor het meest authentiek blijft. Coca-Cola dat in glas is verpakt, smaakt dus het best", stelt Risch.

Interactie
Plastic flessen hebben een acetaldehyde bekleding. Die voorkomt dat er interactie ontstaat tussen de verpakking en de vloeistof, maar het materiaal kan wel binnendringen in de smaak van de drank. Er kan een zogenoemde 'plastic nasmaak' ontstaan.

Bovendien zorgt het continu open- en dichtdoen van de plastic flessen ook voor een bepaalde smaakverandering.

Polymeren
Een blikje is bekleed met polymeren om een reactie tussen het drankje en het metaal tegen te gaan. Ook dat zorgt voor een chemische reactie wat een verandering van smaak met zich meebrengt. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Coca-Cola trekt reclame terug na rel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore