Nederland

Cees heeft 30 giftige eieren gegeten: 'Ik voel me belazerd'

01 augustus 2017 11:30 Aangepast: 01 augustus 2017 19:52
Cees. Beeld © Eigen foto.

Eieren met de code X-NL-40155XX, waarbij de X'en voor cijfers staan, moet je niet eten. Daarin zit een te hoge dosis fipronil, een giftige stof. Maar helaas deed Cees Nieuwkerk (60) dat wel. En niet een paar. "Ik heb er zeker dertig op", zegt hij tegen RTL Nieuws.

"Mijn diëtiste heeft me een dieet voorgeschreven waarbij ik twee weken lang veel eieren moet eten", zegt Nieuwkerk. "Vorige week heb ik twee trays gehaald. Die eerste is op, met de laatste ben ik halverwege." Het dieet werkte tot nu toe goed. "Ik was al een paar kilo kwijt."

 

Fipronil niet het enige probleem

En toen kwam het bericht dat er in sommige eieren een te hoge dosis fipronil zit. "Ik deed muffins in de oven, toen mijn vrouw ineens zei dat ik de eieren moest controleren. Nou, ik heb 40 jaar meegedaan met de loterij en nooit iets gewonnen, maar nu was het ineens bingo!"

Thumbnail

Een ei uit de tree van Cees Nieuwkerk (Eigen foto).

Nieuwkerk is wel ongerust, maar blijft rustig. Dat heeft een oorzaak. "Ik heb hart- en leverproblemen, artrose in mijn handen en ik heb twee kunstheupen. Ik schrik niet meer, maar denk wel: 'what the fuck', zoals ze dat tegenwoordig zeggen."

Boos op NVWA

Of Nieuwkerk last heeft van de eieren, is door al zijn andere aandoeningen moeilijk te zeggen. "Andere mensen voelen misschien aankomen dat er iets niet goed zit, maar ik voel dat verschil niet meer." Nieuwkerk gaat wel naar de dokter om te kijken welke invloed de giftige eieren hebben. "Als dit gevaarlijk is, ben ik benieuwd hoe dat samengaat met de problemen die ik al heb."

Hij schrikt er dan misschien niet van, boos is Nieuwkerk wel. Vooral op de voedsel- en warenautoriteit NVWA. "Die wisten het al veel langer. Als ik het eerder had geweten, had ik ze niet gekocht. Ik heb meteen vragen gesteld, maar heb nog steeds geen reactie. Ik voel me belazerd."

Video - Dit betekent de code op je ei

 

Meer op rtlnieuws.nl:

`