Nederland

Leerling mag beste vak op hoger niveau gaan doen

17 februari 2016 01:45 Aangepast: 17 februari 2016 09:23
Leerlingen van het Leidsche Rijn College tijdens hun examen Nederlands. Beeld © Archieffoto ANP

Leerlingen moeten straks op elke school in vakken waarin ze goed zijn op een hoger niveau examen kunnen doen, vindt staatssecretaris Sander Dekker.

Op sommige scholen kunnen leerlingen dat al, maar in de praktijk gebeurt het nog weinig. Vorig jaar maakten slechts 1856 leerlingen van deze mogelijkheid gebruik. 

Dekker wil dat veranderen. Hij schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat scholen voortaan een 'heel goede reden' moeten hebben als ze deze mogelijkheid niet aanbieden.

Ontheffing of vrijstelling
Scholieren krijgen nu het recht examen te doen in vakken die ze goed beheersen. Dat komt dan op hun diploma te staan. Dat heeft voordelen, zegt Dekker tegen RTL Nieuws: "Je kunt het laten zien bij je vervolgopleiding. En zeggen: ik heb mijn talen op een hoger niveau gedaan. Kan ik daarvoor ontheffing krijgen of vrijstelling voor bepaalde vakken?"

Andersom werkt het niet: als je in alle vakken goed bent, en in één vak net wat minder, dan mag je dat slechte vak niet op een lager niveau doen, zegt Dekker: "Nee, dan moet je daar extra hard voor studeren. Als je op de havo zit en je wilt dan toch een havo-diploma halen, moet je echt een tandje bijzetten." 

In de Tweede Kamer was er overigens wel een meerderheid voor deze uitgebreidere versie van het maatwerkdiploma. Leerlingen zouden dan ook bepaalde vakken op een lager niveau kunnen halen. De Onderwijsraad, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet over onderwijs, is daartegen. Leerlingen zouden vakken die ze minder leuk vinden sneller op een lager niveau gaan doen, terwijl ze de consequenties daarvan niet overzien, vreest het adviesorgaan. Dekker sluit zich bij dat advies aan. 

'Belangrijke stap'
De koepelorganisatie van middelbare scholen, de VO-raad,  juicht het plan zoals het er nu ligt toe, zegt voorzitter Paul Rosenmöller: "Met dit maatwerkdiploma worden extra inspanningen van leerlingen in het voortgezet onderwijs zichtbaar op het diploma en beloond in het vervolgonderwijs. Dat de staatssecretaris dit nu beide mogelijk maakt, is ontzettend belangrijk." 

Als het aan de VO-raad ligt, gaan alle scholen komend schooljaar al met het maatwerkdiploma beginnen. Dekker is het daarmee eens. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`