Nederland

Meerderheid Nederlanders wil ook referendum over EU

21 februari 2016 10:19 Aangepast: 30 maart 2016 10:26
David Cameron en Mark Rutte ontmoeten elkaar Beeld © ANP

Een meerderheid van de Nederlanders wil dat hier, net als in Groot-Brittannië, een referendum wordt gehouden over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat is de uitkomst van een peiling van Maurice de Hond.

Premier Cameron van Groot-Brittannië maakte gisteren bekend dat daar op 23 juni een referendum is, waarin de Britten mogen bepalen of ze voor of tegen uittreding uit de Europese Unie zijn. De datum volgde op nieuwe afspraken over het lidmaatschap van Groot-Brittannië van de EU. 

Het referendum was al eerder toegezegd. Premier Cameron denkt dat hij voldoende uit de onderhandelingen heeft gesleept om lid te blijven van de EU. 

Nederland moet lid blijven
In zijn wekelijkse peiling (pdf) stelde opiniepeiler Maurice de Hond de vraag of een referendum als in Groot-Brittannië ook in Nederland moet worden gehouden. 53 procent van de stemmers is het daarmee eens, 44 procent is tegen. Een nipte minderheid zou dan voor uittreding uit de EU stemmen: 43 procent. 44 procent wil dat Nederland gewoon lid blijft.

Maurice de Hond vraagt ook wekelijks naar de politieke voorkeur. De PVV verliest 1 zetel ten opzichte van vorige week en de VVD krijgt er eentje bij. Als er nu verkiezingen zouden zijn voor de Tweede Kamer, zou de PVV veruit de grootste partij worden met 40 zetels. De VVD zou er 21 krijgen en de PvdA 9.

Meer op rtlnieuws.nl: 
Europa, ja of nee? Britten op 23 juni naar stembus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`