Nederland

Dankzij bionisch oog kan Jeroen weer zien: 'Tranen stroomden over mijn wangen'

22 februari 2016 20:25 Aangepast: 23 februari 2016 13:24
Jeroen met zijn speciale bril. Beeld © RTL Nieuws

Jeroen heeft de zeldzame netvliesziekte retinitis pigmentosa. Daardoor is hij bijna volledig blind. Dankzij een bionisch oog ziet hij nu toch contouren. "Toen ik voor het eerst weer meer zag, stroomden de tranen over mijn wangen."

Jeroen was 11 jaar oud toen hij werd gediagnostiseerd. "Toen zag ik nog redelijk goed, pas vanaf mijn 15e ging het echt achteruit", vertelt hij tegen RTL Nieuws.

Loterij
Zijn ouders zijn dragers van het gen dat retinitis pigmentosa veroorzaakt, maar waren zelf niet ziek. Ze hebben het wel doorgegeven aan hun zoon Jeroen. "Het is alsof ik de loterij won: je wordt blind", zegt hij droog. "Nu kan ik het relativeren, maar dat was niet altijd zo. Ik heb heel hard moeten vechten om een positie in de maatschappij te krijgen."

Toen Jeroen op een dag met zijn fiets in de sloot belandde, kon hij niet langer meer ontkennen dat het toch echt niet meer ging. "Daarna ging het hard. Rond mijn 18e, 19e jaar ben ik 80 procent van mijn zicht kwijtgeraakt." 

Daarvoor zag hij nog redelijk. "Waar ik naar links en rechts moest, strepen op de weg. Maar ineens was dat allemaal weg en viel ik over dingen heen. Tv kijken ging ook niet meer." En nu heeft hij een bionisch oog waarmee hij weer kan waarnemen. Of zien, zoals Jeroen zelf zegt. "Ik heb het in het leven altijd over zien. Dan zei ik dat ik een programma op tv had gezien, maar dat was helemaal niet zo", lacht hij. 

Chip
In 2013 kreeg hij van een collega een link doorgestuurd met een artikel waarin stond dat er een chip was 'die misschien iets met mijn symptomen van retinitis pigmentosa kon'. "Ik heb gewoon contact opgenomen. Zo is het balletje gaan rollen." In juni van dat jaar werd hij geopereerd.  "Ik kreeg een netvliesimplantaat, een soort chip, bij mijn oog." 

Hoe het werkt:

In de bril van Jeroen zit een minicameraatje. De beelden worden via een draagbaar kastje naar een ontvanger op de bril gestuurd. Een antenne om de oogbal vangt die signalen op en stuurt het door naar de sensor op het oog. Die sensor staat weer in verbinding met de zenuwcellen achter het netvlies die de hersenen aansturen om beelden te zien.

Niet iedereen komt voor zo'n operatie in aanmerking. "Allereerst moet je retinitis pigmentosa hebben", legt Jeroen uit. Bij die netvliesaandoening werken de oogzenuwen nog wel. "Daarnaast heb ik heel veel medische test gedaan. Alle onderzoeken op ooggebied in Nederland." Ook moest hij een psychologische test doen. "Om te kijken of ik het zien wel aan zou kunnen."

Waarnemen
Het is niet zo dat Jeroen nu weer volledig kan zien, maar hij kan wel weer dingen waarnemen. "Zoals contouren, de omtrekken van mensen, gebouwen. Ik zie licht. Voor mij zijn het hele grote verbeteringen." 

"Het eerste dat ik zag was een vlammetje van een kaars. Dat kon ik nooit zien. Het maakte me heel emotioneel, ik kreeg tranen." Het maakte hem hongerig. "Ja, om te trainen. Wat kan ik nog meer bereiken?"

Geld waard
Heel goedkoop is een behandeling niet: 145.000 euro. "Het is voor me betaald, daar heb ik geluk mee gehad. Ik schaam me daar weleens voor." Maar het was het geld waard. "Ik functioneer beter en voel me beter. Zo zag ik bij een concert van Blof, waar ik vooraan stond, de zanger in een lichtgloed toch weer bewegen. Toen stroomden de tranen weer over mijn wangen."

De retinachip

Bartiméus, het instituut voor blinden en slechtzienden, begint dit jaar met wetenschappelijk onderzoek naar de chip die Jeroen heeft gekregen. Deze zogeheten retinachip wordt dus alleen geplaatst bij mensen die een netvliesziekte hebben, maar wiens oogzenuwen nog wel functioneren. Drie Nederlanders testen momenteel het implantaat. De lichtchip is aan de achterkant van het oog aangebracht. Het insitituut zoekt partners zodat ze meer onderzoek kunnen doen naar de chip.

Bekijk de reportage van Jaap van Deurzen: 'Mijn hersenen waren vergeten wat een theepot was'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`