Nederland

2000 zweepslagen en 10 jaar cel om 'atheïstische tweets'

28 februari 2016 08:39 Aangepast: 28 februari 2016 08:57
Protest tegen Saoedi-Arabië (archieffoto). Beeld © AFP

Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft een man tien jaar celstraf en 2000 zweepslagen opgelegd omdat hij op Twitter het bestaan van god had ontkend.

De krant Al-Watan meldt dat de politie meer dan 600 tweets van de man had gevonden waarin hij het bestaan van god ontkende, de koran belachelijk maakte en profeten van leugens beschuldigdeDe 28-jarige man wilde zijn woorden niet terugnemen en vindt dat hij het recht heeft om zijn mening te geven.

De naam van de man is onbekend. De Saoediër kreeg ook nog een boete opgelegd van 4850 euro.  

Klopjacht op kritische mensen
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is al jaren uiterst kritisch op het land. Iedereen die er kritiek heeft op de autoriteiten, wordt opgepakt. "Alle belangrijke mensenrechtenverdedigers zitten inmiddels lange gevangenisstraffen uit, hebben gedwongen hun activiteiten gestaakt of zijn het land ontvlucht."

Ook het aantal uitgevoerde doodstraffen neemt fors toe. Begin dit jaar werden er nog 47 gevangenen op één dag geëxecuteerd. Dat zorgde internationaal voor woede en forse kritiek

Saoedi-Arabië heeft het aantal executies vorig jaar scherp opgevoerd. In 2015 werden 157 mensen ter dood gebracht, terwijl dat er een jaar eerder nog 90 waren.  

Meer op rtlnieuws.nl:

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`