Nederland

Tientallen eisen schadevergoeding Wilders om Marokkanen-uitspraken

03 maart 2016 17:00 Aangepast: 03 maart 2016 19:12
Beeld © ANP

Enkele tientallen mensen die zich beledigd of gediscrimineerd voelen door omstreden Marokkanen-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, eisen een schadevergoeding. Dat zegt het Openbaar Ministerie tegen RTL Nieuws.

Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart 2014 zei Wilders dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'.

6400 aangiften na uitspraken Wilders
Na die uitspraken kreeg het OM ruim 6400 aangiften binnen. Enkele tientallen mensen hebben aangegeven schade te willen claimen.

In een brief van het OM werd hen geadviseerd om naar twee bepaalde advocaten te gaan. Anders zou hun vordering mogelijk niet-ontvankelijk kunnen worden verklaard. Volgens advocate Esther van Elst is dat een inperking van de vrije advocatenkeuze.

Risico
Het OM weerspreekt dat en zegt dat iedereen vrij is om met een eigen advocaat naar de zaak toe te gaan. "Als er straks honderd advocaten in de rechtszaal staan, is dat een grote belasting voor het strafproces. Daarmee loop je het risico dat de rechter zegt: we gaan deze schadeclaims niet in de strafzaak behandelen", aldus Anne-Katrien Banning van het OM. 

Vrijdag 18 maart staat een regiezitting gepland in de strafzaak tegen Geert Wilders. Volgens het OM heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan het aanzetten tot discriminatie en haat en het beledigen van een groep mensen. 

Inhoudelijke behandeling waarschijnlijk in oktober
De zaak wordt vanaf 31 oktober inhoudelijk behandeld. In geval van veroordeling, kan Wilders ook veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding. 

Meer op rtlnieuws.nl:
VIDEO: Wilders: Willen jullie meer of minder Marokkanen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`