Nederland

Alles voor de wetenschap: wielrenners gebruiken EPO

03 maart 2016 18:10 Aangepast: 03 maart 2016 22:39
Een dopingcontrole tijdens de Tour de France (archieffoto) Beeld © AFP

Wielrenners die EPO gebruiken kunnen normaal rekenen op een flinke schorsing. Maar een Nederlands instituut zoekt 48 sporters die het willen doen voor wetenschappelijk onderzoek.

Het onderzoek wordt gedaan door het Centre for Human Drugs Research (CHDR) uit Leiden. Zij willen kijken of de doping überhaupt wel werkt. "Het is nu al verboden, terwijl we helemaal nog niet weten of het wel effect heeft", zegt Adam Cohen van het CHDR tegen RTL Nieuws. 

De sporters die meedoen lopen geen risico op een schorsing, want het CHDR zoekt atleten die niet lid zijn van een sportbond. "Op die manier overtreden ze geen regels", benadrukt Cohen. 

Rode bloedcellen
EPO zorgt ervoor dat meer rode bloedcellen worden gemaakt door het lichaam. Zo kunnen sporters meer zuurstof opnemen en beter presteren. Cohen zegt dat er weinig bewijs is dat de doping ook echt werkt. Maar om daar zeker van te zijn moet er eerst gestest worden. Er wordt een speciale vorm van EPO gebruikt, die volgens het CHDR niet gevaarlijk is.

48 deelnemers aan het onderzoek worden ingedeeld in twee groepen. De ene groep krijgt EPO, terwijl de andere groep een placebo krijgt. Voor het onderzoek zijn goedgetrainde wielrenners nodig. "Dat maakt het lastig, want de meeste goede sporters zijn wel lid van een bond."

Dopingtests
Er zullen ook bloedmonsters naar een dopinglab in Duitsland worden gestuurd, om te kijken of zij de EPO kunnen vinden. "Voor het eerst sturen we testen waarvan we weten dat er doping inzit naar het lab", zegt Cohen.

De finale van het onderzoek is een wedstrijd op de Mont Ventoux. Daar moet blijken of de wielrenners die EPO kregen toegediend ook echt beter de berg op kunnen fietsen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`