Ga naar de inhoud
Nederland

'Afgehakt hoofd totaal nieuw, heel luguber: Mexicaanse toestanden'

Het hoofd lag voor een shishalounge, die per direct is gesloten door de burgemeester. Beeld © ANP

De vondst van een afgehakt hoofd in Amsterdam is een nieuw dieptepunt in de drugsoorlog die woedt in Amsterdam. "Je zag dat de Mocromaffia steeds gewelddadiger werd, maar dit is nieuw", zegt Marijn Schrijver, auteur van het boek Mocro Maffia.

Vanochtend vroeg werd het hoofd gevonden voor de deur van een shishalounge. Die lounge staat bekend als ontmoetingsplek voor criminelen die in verband worden gebracht met de Marokkaanse bendeoorlog. 

Totaal nieuw, heel luguber
Schrijver verdiepte zich samen met medeauteur Wouter Laumans in de Marokkaanse onderwereld in Nederland. Hij is verrast door de vondst van het hoofd. "Ik ken dit alleen van films en series. Dit is totaal nieuw, heel luguber. Dit zijn buitenlandse, Mexicaanse toestanden.''

Hij was vanmorgen op de plaats van het delict en was verbaasd over wat hij zag. "Je weet dat achter de zwarte schermen een hoofd van een mens ligt. Er fietsen zoveel mensen en kinderen langs die plek."

Steeds een nieuw dieptepunt
Je zag dat de Mocromaffia steeds gewelddadiger werd, zegt Schrijver. "Eerst werden er mannen met kinderen op de arm op straat neergeschoten. Er werd een vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar kinderen. Het werd steeds gewelddadiger. En steeds zeiden we: 'Dit is een nieuw dieptepunt.' En dit is óók weer een nieuw dieptepunt."

Volgens Schrijver laat het afgehakte hoofd zien dat het conflict nog steeds springlevend is. "Het was heel voorbarig om te zeggen dat het einde van de Mocromaffia in zicht was."

Groepen versplinterd
"In het begin was er een oorlog tussen twee rivaliserende groepen. Maar dat is niet meer zo. Die groepen zijn allang niet meer wat ze waren. Veel mensen zijn overleden of zitten vast. Het is moeilijk om te zeggen wie nu precies tegenover wie staat."

Het lijkt erop dat iemand met het afgehakte hoofd een heel duidelijk punt probeert te maken, zegt Schrijver. "Dit is niet de meest effectieve manier om iemand om het leven te brengen. Iemand heeft een enorm risico genomen om dit in scène te zetten. Maar wat dat punt precies is, dat is speculeren."