Vervolging Geert Wilders

Advocaat Wilders: 'Conceptpleitnota buitgemaakt door hackers'

18 maart 2016 11:24 Aangepast: 18 maart 2016 16:09
Advocaat Geert-Jan Knoops en Geert Wilders in het Justitieel Complex Schiphol. Beeld © ANP

Wie heeft de conceptpleitnota van de advocaat van Geert Wilders gelekt naar de media? Geert-Jan Knoops vermoedt dat er is ingebroken op zijn computer. Hij denkt dat het stuk is buitgemaakt door hackers.

Het zit Knoops hoog dat het document in handen is van het AD. Hij wil het proces tegen Wilders over de 'minder Marokkanen'-uitspraak laten schorsen, zodat er eerst een degelijk onderzoek komt naar het lek. Volgens de advcoaat is de vrijheid van de verdediging in het geding. "Het is een aanslag op dit proces en de vrijheid van Wilders om zich te kunnen verdedigen en onbelemmerd te kunnen communiceren met zijn advocaat."

Strafzaak schorsen
"Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden. Wij kunnen die werkzaamheden niet meer onbelemmerd verrichten", concludeert Knoops. "De verdediging kan niet anders dan een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat de kwestie is opgehelderd."

In het document staat onder meer dat Wilders premier Rutte en vicepremier Asscher wilde laten verhoren. De rechtbank wees de verzoeken af. Wilders wilde ook de ministers Opstelten en Plasterk, Eurocommissaris Frans Timmermans en terreurcoördinator Dick Schoof oproepen als getuige. Wilders kreeg daarbij eveneens nul op het rekest.

Farce
Wilders reageerde op Twitter furieus op het lek. "Fraude met valse aangiften - nalatig OM - pleitnota advocaat + strategie verdediging op straat. Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce", schreef hij.

Varkensmuts
Wilders kreeg voorafgaand aan de zitting steun van de leden van de anti-islambeweging Pegida. Vanochtend hadden zich zo'n 30 demonstranten verzameld in een speciaal vak met hekken voor de hoofdingang. Een aantal droeg een varkensmuts. Ook hadden ze vlaggen bij zich met daarop een foto van Wilders en de tekst: Wilders for president.

Er is ook veel beveiliging rond de rechtbank. Er zijn veel marechaussees en politiemensen aanwezig op verschillende plekken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Volg hier live het Wildersproces

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`