Nederland

Je 8-jarige op Facebook? Lekker verbieden!

28 maart 2016 18:55 Aangepast: 29 maart 2016 09:38
Beeld © ANP

Die telefoon lijkt soms wel aan hun handen vastgeplakt. Hoe voed je je kind op met die verleidelijke smartphone? Wat verbied je en wat niet? Expert Justine Pardoen legt uit. "Leg zelf je mobiel eens weg."

Justine Pardoen, oprichter van Bureau Jeugd & Media en Mediaopvoeding.nl, ziet het vaak: ouders worstelen met het telefoongebruik van hun kind. "Dat is ook logisch", vertelt ze. "Alles is nieuw. Als ouder val je vaak terug op je eigen jeugd, je eigen opvoeding. Dan weet je heel goed wat je wel en niet wilt, zonder erover na te denken. Sociale media zijn nieuw voor ouders van nu."


Thumbnail

Problemen
En dat betekent ook, volgens Pardoen, dat ze er nog niet veel over hebben nagedacht. "Vaak doen ze dat niet al als hun kind nog op de basisschool zit, maar pas als er een probleem is."

Denk aan: je kind chat met een vreemde. Of die telefoon gaat áltijd en óveral mee naartoe. "Dan heeft het geen zin meer om ineens, uit het niets, de touwtjes strakker aan te trekken. Dan gaat je puber alleen maar om zich heen slaan, met ruzie tot gevolg."

Wat moet je dan wel doen? Pardoen heeft zes praktische adviezen die ze altijd aan ouders meegeeft.

1. Praten, praten, praten 
"Praten is de basis. Begin er vroeg mee. Als kinderen op de basisschool ervaring hebben met sociale media, vraag daar dan naar. Wees betrokken en geïnteresseerd, vraag: wat beleef je dan op die site? Hoe zit dat dan, hoe heten die jongens dan, wat gebeurde er toen? Vraag door, maar: oordeel niet.

Een kind moet vrijuit kunnen vertellen. Deze gesprekken zijn belangrijk: als ze puber zijn, vinden ze je vragen over sociale media niet irritant. Het voelt niet als controle, want die vragen stelde je áltijd al. En als er iets is, zullen ze als eerste bij jou komen, want ze zijn gewend dit met jou te bespreken." 

2. Stel regels in 
"Een 8-jarige op Facebook? Daar mag je gewoon 'nee' tegen zeggen. Als een kind vraagt om een glas wijn, dan weiger je dat toch ook? Bovendien mág het ook gewoon niet. Amerikaanse bedrijven zoals Twitter en Facebook mogen volgens de wet pas kinderen boven de 13 toelaten op hun medium. Dus dat kun je makkelijk als reden geven, dat vinden kinderen echt doodnormaal.

Een puber Facebook ontzeggen, ben ik geen voorstander van. Het hóórt erbij. Wat je wel kunt doen: samen met je kind een paar maanden vóór de middelbare school alvast een account aanmaken. Dan kan hij of zij wennen.

Regels zijn altijd goed. Sterker nog: daar moet je al vroeg mee beginnen. Tot 5 uur 's middags geen beeldschermen, bijvoorbeeld. Sommige ouders hebben een schermvrije zondag. Ik zeg niet wat de goede manier is, het is net zoals met zakgeld."

3. Controleer je kind niet
"Ouders die stiekem op de telefoon van hun kind kijken: het gebeurt. Ik keur het niet af, maar slim is het niet. Laatst was er een ouder die zag dat zijn kind chatte met iemand die hij niet kent. Biecht je dan op dat je stiekem in zijn telefoon keek?

Er moet een wederzijds vertrouwen zijn: je moet een basis creëren waardoor je kind naar jou toegaat. Maar: als je kind nét Facebook heeft, is het niet gek dat je aangeeft dat jij ook het wachtwoord wilt hebben. Zeg erbij: 'Dit is niet om je te controleren, ik ga niet dagelijks je account doorspitten, maar ik wil weten waar je mee bezig bent'. Op een gegeven moment kun je het loslaten en erop vertrouwen dat je kind goede keuzes maakt."

Een video van de ouderavonden van Bureau Jeugd en Media waar Pardoen voor werkt.

4. Laat je telefoon links liggen
"Ik zie het zó vaak: ouders achter de kinderwagen met de telefoon in de hand. Opvoeddeskundigen houden zich bezig met de vraag: wat betekent dit voor de hechting van kinderen? Ze krijgen door die telefoon te weinig oogcontact met hun ouders. En hoe ouder het kind wordt, hoe belangrijker het is dat je het goede voorbeeld geeft. Beperk je 'schermtijd'; ouders hebben vaak niet door hoeveel ze zélf op die smartphone kijken."

5. Let op de 'lege momenten'
"Dit is een vervolg op de vorige tip. Maak je samen een wandeling, zit je in de wachtkamer van de huisarts: praat met elkaar. Maak oogcontact. Laat zien: als je je verveelt, als er even niets gebeurt, hoef je niet meteen naar je telefoon te grijpen."

6. Zoek 'lotgenoten' op
"Op ouderavonden over sociale media merk ik altijd dat ouders elkaars informatie opslurpen. Het is leerzaam te vragen aan anderen: hoe pak jij het aan? Veroordeel niet meteen, maar verscherp met andermans informatie je eigen grenzen – én die van je kind."

Meer op rtlnieuws.nl: 

RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff
`