Nederland

Minister wil zwijgcontracten verbieden na dood 21-jarig hockeytalent

08 april 2016 08:58 Aangepast: 08 april 2016 10:10
Rogier Mooij Beeld © LMHC

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil zwijgcontracten in de zorg wettelijk verbieden. Aanleiding is het overlijden van het 21-jarige hockeytalent Rogier Mooij in november 2014 na een aantal medische missers.

Zorginstellingen mogen patiënten en hun nabestaanden een gang naar de tuchtrechter niet verbieden in een afkoopcontract, schrijft de Volkskrant vandaag. De minister roept patiënten en nabestaanden met zo'n zwijgcontract op zich te melden bij de inspectie.

Verkeerde diagnose
Rogier overleed eind 2014 in het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum na een verkeerde diagnose. Hij meldde zich destijds bij het ziekenhuis met pijn in zijn borst. De dienstdoende arts-assistent vermoedde een klaplong. De klachten verergerden naarmate de tijd verstreek.

Hij kwam vervolgens op een verpleegafdeling te liggen, waar hij - 13 uur na zijn opname in het ziekenhuis - door een verpleegkundige dood werd gevonden. Op verzoek van Rogiers moeder werd een obductie uitgevoerd, waaruit bleek dat haar zoon is overleden aan een ontstoken hartzakje.

Zwijgcontract
Het ziekenhuis sloot een deal met zijn moeder. In dat zogenoemde zwijgcontract stond onder meer dat ze niet met de media mocht praten en dat ze geen klacht bij de tuchtrechter zou indienen. Het ziekenhuis zegt een vergoeding te hebben betaald voor kosten en schade.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore