Nederland

'Ziekenhuizen onzorgvuldig met patiëntendossiers'

08 april 2016 11:25 Aangepast: 08 april 2016 12:58
Archieffoto Beeld © ANP

Ziekenhuizen gaan te slordig om met de dossiers van patiënten. Dat zegt de Consumentenbond, die voor een onderzoek 40 patiënten vroeg om het eigen dossier op te vragen.

Vijf patiënten kregen helemaal geen informatie en de helft van de patiënten die meewerkten aan het onderzoek kreeg onjuiste gegevens.

Veel fouten
Zo ontbrak informatie over voorgeschreven medicijnen, net als over operaties en bevallingen. Bij één patiënt stond in het dossier dat ze kinderen heeft, maar die heeft ze niet. Verder waren sommige dossiers onleesbaar en kreeg één patiënt niet alleen het eigen dossier, maar ook dat van twee anderen, inclusief namen en diagnoses. 

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond: "Een zorgvuldig medisch dossier is ontzettend belangrijk en we zijn oprecht geschrokken van deze uitkomsten." De Consumentenbond roept de Inspectie voor de Gezondheidszorg op om verder onderzoek te doen naar deze onzorgvuldigheden en uit te zoeken of het om een structureel probleem gaat.

Recht op inzage
Consumenten kunnen alleen achterhalen of hun dossier klopt, door het op te vragen. Volgens de Consumentenbond hoeven die zich daar niet bezwaard over te voelen, omdat het een wettelijk recht is om het eigen dossier op te vragen en in te zien. Combée: "Een kloppend dossier vergroot de patiëntveiligheid en daar zijn patiënt en arts bij gebaat."

`