Nederland

Umar moet in Turkije blijven: Ik ben een soort Syriër geworden

24 april 2016 16:54 Aangepast: 31 juli 2017 17:00
Ebru Umar net na haar vrijlating. Beeld © ANP

Ebru Umar wil zo snel mogelijk terug naar Nederland. "Al was het alleen maar voor de Libelle Zomerweek", zei de columniste net naar haar vrijlating tegen Metro.

Umar werd gisteren door twee agenten uit haar buitenhuis in het Turkse Kusadasi meegenomen naar het politiebureau. Vandaag werd ze weer vrijgelaten. "Ik ben van m'n bed gelicht", zegt Umar in een videoboodschap op de website van Metro. Twee agenten bleven maar op de deur bonken. "Ik moest meekomen, vanwege twee tweets."    

De columniste zegt dat ze keurig is behandeld door de Turkse politie. "Ik kan niet anders zeggen." Umar is op vrije voeten, maar mag Turkije niet uit. "Ik ben een soort Syriër geworden. Er is een advocaat bezig om die uitreisbeperking op te heffen. Ik moet me een paar dagen melden op het politiebureau." 

Koenders opgelucht
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is 'opgelucht' over de vrijlating van Ebru Umar, zegt hij. "Ik heb Ebru Umar vandaag gesproken. Het was een geruststelling te horen dat ze het naar omstandigheden goed maakt. Het is natuurlijk niet niks om midden in de nacht te worden aangehouden voor verhoor", zei Koenders. "We blijven bijstand verlenen en hebben voortdurend contact met de Turkse autoriteiten, in Ankara en in Kusadasi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Ebru Umar geadviseerd in de keuze voor een advocaat. We hebben ook intensief contact met haar familie gehad."

De eerste reactie van Ebru Umar na haar vrijlating:

Meer op rtlnieuws.nl:
Woede om oppakken Ebru Umar in Turkije: 'Onacceptabel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore