Nederland

We betalen de oppas wel heel erg weinig

26 april 2016 12:14 Aangepast: 26 april 2016 14:48

Een avondje oppassen op het buurjongetje en buurmeisje. Dat is lekker bijverdienen toch? Dat valt vies tegen, blijkt uit onderzoek. Vergeleken met andere Europese landen, verdient de Nederlandse oppas namelijk bar weinig.

Website Oudermatch.nl heeft onderzoek gedaan onder 1800 oppassers en ouders in Nederland, Spanje, Italië, Finland, Denemarken en Noorwegen. Dat zijn de landen waar het moederbedrijf van Oudermatch.nl, 2Care4Kids, actief is.

De verschillen tussen de landen blijken groot. De opvallendste conclusies: 

  • Nederlandse oppassers verdienen het minst gemiddeld 5,76 per uur. Deense oppassers het meest, gemiddeld 10,50 euro per uur
  • 55 procent van de Nederlandse ouders wil de oppas minder betalen zodra de kinderen naar bed zijn. In Italië en Spanje gaat dat heel anders: 80 procent betaalt hetzelfde tarief als overdag
  • 70 procent van de Nederlandse ouders betaalt de oppas niet extra als vriendjes en vriendinnetjes over de vloer zijn

Thumbnail

Bron: Oudermatch.nl

Iedereen doet het
Jules van Bruggen, directeur van Oudermatch, heeft twee verklaringen voor het relatief lage tarief in Nederland. "We zien dat in ons land oppassen door het hele land wordt gedaan. In landen als Italië, Spanje en Denemarken gebeurt het vooral in de grote steden. Een deel van de verklaring is te vinden in het feit dat buiten de grote steden de tarieven gewoon lager liggen."

Daarnaast wijst Van Bruggen erop dat oppassen in Nederland algemeen geaccepteerd is. "Iedereen maakt er gebruik van. Het is wat minder exclusief dan in de andere landen die we hebben onderzocht."

Betalen we te weinig?
Betalen Nederlanders de oppas dan te weinig? Daar lijkt het niet op. Tenminste, als je kijkt naar de maatstaven van het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting. Dat adviseert een tarief van 4,50 tot 6,80 per uur voor het passen op één kind. Bij twee kinderen zou dat 6,80 tot 9,50 per uur moeten zijn en bij drie kinderen of meer 9,50 tot 11,30 per uur.

De tarieven zijn richtbedragen, benadrukt een woordvoerder van het Nibud. "Het is niet zo dat wij zeggen dat het zo moet. Het bedrag is afhankelijk van het aantal kinderen, de leeftijd van de oppas, of overdag of 's avonds wordt gewerkt en wat de oppas moet doen. Het bedrag kan bovendien per regio verschillen. Het tarief kan in Amsterdam veel hoger liggen dan in bijvoorbeeld Purmerend."

Scholieren nog minder
Voor scholieren die oppassen, adviseert het Nibud een bedrag van 2,83 tot 4,25 per uur.  "Het bedrag is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppas en of de kinderen al op bed liggen of niet. Voor scholieren van 15 is 5 euro veel meer dan voor een student van 21."

Vind je dat je als oppas te weinig salaris krijgt? 3 tips van het Nibud voor het onderhandelen:

1. Hou aan dat je op z'n minst het minimumloon wil verdienen. Zoek het uurtarief voor jouw leeftijd op.

2.  Als je het niet redelijk vindt wat je moet doen voor het geld dat je krijgt, kun je zeggen dat je niet ook nog de was of de afwas wilt doen. Zorg dat je je werkzaamheden afstemt op het bedrag dat je krijgt.

3. Pas je op heel drukke kinderen? Dan is het niet vreemd dat je meer beloond wordt dan als je past op kinderen die heel rustig zijn of vooral slapen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore