Nederland

Wel of niet herdenken? Christa en Brian lijnrecht tegenover elkaar

04 mei 2016 17:06 Aangepast: 05 mei 2016 06:01
Christa en Brian hebben elk een ander standpunt over de Dodenherdenking

Elk jaar wordt op 4 mei stilgestaan bij slachtoffers van oorlogen. En ook elk jaar is er discussie over of we dat wel moeten doen. Op social media vielen één voorstander en één tegenstander dit jaar heel erg op: Christa Noëlla en Brian.

Brian (36) hecht veel waarde aan de Dodenherdenking op 4 mei, terwijl Christa Noëlla (22) juist vindt dat het weinig nut heeft in de huidige maatschappij. 'Hypocriet', noemt ze het zelfs. De door haar in het leven geroepen hashtag #geen4meivoormij deed de afgelopen week heel wat stof opwaaien. Zo ook bij Brian: "Ik was geschokt en verontwaardigd." 

'Witte' geschiedenis 
"Ik kan niet met een stalen gezicht slachtoffers herdenken als er in Nederland nog zoveel haat heerst", vertelt Christa aan RTL Nieuws, doelend op onder andere moslimhaat. Ook vindt zij dat er meer aandacht moet komen voor bijvoorbeeld het koloniale verleden van Nederland, want de 'witte' geschiedenis voert in haar ogen te veel de boventoon. 

Toen hij van haar actie hoorde, voelde Brian meteen de behoefte zijn eigen mening 'op papier te zetten en online te gooien', zegt hij. "Ik begrijp dat ze maatschappelijke problemen wil aanpakken, maar het stoort mij enorm dat ze dat doet door 4 mei erbij te betrekken."

Brian wijst op het officiële standpunt van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat stelt dat we tijdens de Nationale Herdenking alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdenken. Maar Christa zegt: "Dat is erg mooi, maar in de praktijk pakt dat anders uit. Op school is men bijvoorbeeld verplicht over de Holocaust te onderwijzen, maar niet over ons koloniale verleden. Dat vind ik niet kloppen. Waarom zou je herdenken als je niet de hele geschiedenis kent?"

Bewustwording
Voor de in Vught opgegroeide Brian is de Dodenherdenking altijd erg belangrijk geweest. Mede door het nabijgelegen Kamp Vught was hij zich op jonge leeftijd al bewust van de verschrikkingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Juist daarom vindt hij het respectloos dat een statement dat in zijn ogen over iets heel anders gaat ("Moslimhaat heeft niks met de dodenherdenking te maken"), met deze dag wordt geassocieerd. 

"Het was niet mijn bedoeling Nederland van slag te brengen", zegt Christa. "Mijn vader is Surinaams-Javaans en zijn opa en oma zijn in 1930 naar Suriname verscheept om daar werk op te knappen. Mijn moeder daarentegen is Nederlands en mijn opa en oma hebben nog ondergedoken gezeten. Ik begrijp dus heus wel dat er herdacht wordt, maar er moet gewoon iets veranderen."

Twee minuten stil 
Hoewel Christa en Brian allebei heel wat kritiek hebben gehad op hun statement, hebben ze allebei geen spijt van hun bericht. "Ondanks de heftige reacties heb ik mensen wel kunnen prikkelen", zegt Christa. "Ik ga gewoon verder met mijn leven en hoop dat de bewustwording doorzet. Vanavond ben ik niet stil."

Brian is dat wel: "Om acht uur zal ik stil zijn voor de slachtoffers die ervoor gezorgd hebben dat wij in vrijheid kunnen leven. Dat zal ik elk jaar blijven doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore