Nederland

'Walgelijke' moederdagactie Varkens in Nood

07 mei 2016 14:00 Aangepast: 07 mei 2016 14:08
De moederdagactie van stichting Varkens in Nood. Beeld © Varkens in Nood

Ze ligt vastgeklemd en kan geen kant op. Deze naakte vrouw in een kraamkooi moet ons in het weekend van moederdag bewust maken van de manier waarop varkens behandeld worden in de veehouderij.

De confronterende ansichtkaart is gemaakt door stichting Varkens in Nood. Volgens de stichting liggen moedervarkens in veel te krappe kraamkooien en zijn ze daardoor chronisch gestrest. Door de harde vloer waarop ze liggen, zouden de dieren ook nog eens doorligwonden en ontstekingen krijgen.

​Varkensboerin Sabine Grobbink, die met moederdag juist een positief beeld van de varkenshouderij wil laten zien, vindt het maar een 'walgelijk plaatje', als ze dat zo mag zeggen. "En ook wat vrouwonterend." Ze wil er verder niet op reageren. "Hoe meer aandacht wij als varkensboeren eraan geven, hoe groter het wordt. Dit beeld staat zo ver af van de werkelijkheid."

#rozemoederdag
Liever brengt ze haar eigen moederdagactie #rozemoederdag onder de aandacht. Met foto's en video's laten varkensboerinnen, die zelf vaak ook moeder zijn, zien met hoeveel liefde ze voor hun dieren zorgen. "Dat doen we dag en nacht."

Varkens liggen trouwens in kraamkooien omdat anders de kans te groot is dat de moeder haar kleintjes per ongeluk dood trapt of op ze gaat liggen. Grobbink: "Mensen willen het liefst dat de varkens met hun zeugen vrij rondlopen. Dat is een mooi plaatje, dat vind ik ook. Maar het verhaal erachter is helemaal niet zo fraai. Dat doodtrappen en doodliggen moeten we natuurlijk voorkomen."  

`