Nederland

Werknemers krijgen niets extra per uur

08 april 2016 13:11 Aangepast: 31 juli 2017 21:00
Er zijn twee trends die momenteel echt aan het doorzetten zijn

De economie trekt dan wel aan, maar werknemers zien daar maar weinig van terug. Het gemiddelde uurloon is het afgelopen jaar niet gestegen. We verdienden in 2015 gemiddeld 14,40 euro bruto per uur, precies hetzelfde als in 2014.

Gemiddeld was de salarisstijging afgelopen jaar precies 0 procent. In de marketing en communicatie zijn de gemiddelde lonen afgelopen jaar zelfs met 2,7 procent gedaald. In de IT en Telecom kan je wel eens langs bij je baas voor een extraatje, de lonen stegen daar met 4,1 procent. Er is een groeiende vraag naar ICT professionals en daar wordt ook goed voor betaald, blijkt uit het onderzoek onder 230.000 banen.

De hoogste lonen worden betaald in het Onderwijs. Volgens de Loonwijzer van Monsterboard wordt daar 16,50 euro per uur betaald. Een baan in de Horeca levert slechts 10,80 euro per uur op.

Ervaring loont
Volgens het onderzoek krijgt een medewerker met 11 jaar ervaring of meer ruim de helft beter betaald dan een collega met 0 tot 2 jaar ervaring. De lonen voor starters liggen al drie jaar stabiel op 11,50 euro per uur, gelijk aan het starters uurloon in 2006. Rekening houdend met de inflatie gaan de starter er geleidelijk wel op achteruit.

Medewerkers in het onderwijs en de gezondheidszorg ontvingen de meeste bonussen. Meer dan de helft van de mensen kreeg daar een extra vergoeding betaald.

De verschillen in uurloon tussen mannen en vrouwen zijn opvallend laag in Nederland. Vrouwen krijgen 5 procent minder betaald.

Vrij lage lonen
Dat de cijfers voor het gemiddelde brutoloon per uur lager liggen dan de (officiële) cijfers van het CBS, komt omdat de enquête onder een andere doelgroep is afgenomen, verklaart een woordvoerder van Loonwijzer desgevraagd aan RTL Z.

De door Monsterboard en Loonwijzer ondervraagde Nederlanders hebben een leeftijd tot ongeveer 55 jaar. Werknemers die ouder zijn, verdienen over het algemeen meer. Ook is de hoogst opgeleide beroepsgroep niet meegenomen in dit onderzoek.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`