Nederland

Vluchtelingen houden voorrang bij huurwoning

03 maart 2016 18:30 Aangepast: 01 augustus 2017 06:00
Beeld © Hollandse Hoogte

Nederlandse gemeentes blijven noodgedwongen vluchtelingen voorrang geven bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Door de grote stroom lopen de wachtlijsten voor gewone huurders op.

Uit een rondgang van RTL Nieuws onder de gemeenten van de G32 (een netwerk van 37 (middel-)grote gemeenten) blijkt dat van de gemeentes die reageren, de overgrote meerderheid aangeeft de voorrang voor statushouders bij het toewijzen van een sociale huurwoning te behouden. 

De gemeentes zitten in een lastig pakket. In februari vroeg minister Blok (Wonen en Rijksdienst) advies aan de Raad van State over zijn plan om de automatische voorrang die de zogeheten vergunninghouders krijgen bij het toewijzen van een huurwoning, te schrappen. Gemeenten mogen dat dan zelf beslissen. Maar omdat ze wel een aantal vluchtelingen per maand moeten plaatsen, levert dat problemen op. Gisteren bleek al dat gemeenten steeds meer moeite hebben om alle asielzoekers met een vergunning te huisvesten. 

'Zinloos en voor de bühne'
De wetswijziging van Blok vinden gemeentes dan ook 'zinloos en voor de bühne'. "Je ontkomt er als gemeente niet aan om vergunninghouders voorrang te verlenen", legt wethouder Fackeldey van Lelystad uit. "Zonder voorrang haal je de taakstelling niet. Het is dus een politiek gebaar van minister Blok, maar er verandert niets." In zijn stad is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning 1,5 jaar. Om vluchtelingen toch een dak boven hun hoofd te kunnen bieden, zijn er afspraken gemaakt met woningcorporatie Centrada om de vergunninghouders op te nemen in het urgentiereglement. Zo behouden zij, net als andere mensen die dringend een woning nodig hebben, voorrang. 

"Ik snap de frustratie bij de gemeentes wel, de hete aardappel wordt nu doorgeschoven terwijl de taakstelling er gewoon nog is", zegt Marcel Trip van de Woonbond. Wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn erg lang, erkent hij, maar dat komt niet alleen door vluchtelingen. Er is steeds meer vraag naar, bijvoorbeeld omdat ouderen langer zelfstandig willen blijven wonen, en er zijn steeds minder huizen. 

Achter op schema 
De 390 gemeenten moeten voor 1 juli ruim 23.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning plaatsen, maar daarin lijken ze net als het afgelopen jaar niet te slagen. Met nog maar vier maanden te gaan moeten nog bijna 18.000 ex-asielzoekers een woning krijgen, blijkt uit cijfers van Buurtfacts. Op dit moment zitten er volgens het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) 16.007 vergunninghouders in opvangplekken verdeeld over het land. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoeveel ex-asielzoekers moet jouw gemeente nog plaatsen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`