Nederland

Eerste JSF naar Leeuwarden, meer dan duizend spotters verwacht

23 mei 2016 04:23 Aangepast: 23 mei 2016 05:34
Beeld © ANP

Vandaag is het zover: het eerste toestel van de JSF, de opvolger van de F-16, komt naar Leeuwarden. Spotters uit het hele land en zelfs heel Europa komen naar de vliegbasis in Leeuwarden. "Ik werk in Oss, maar ik heb de hele dag vrijgenomen."

De JSF landt vanavond op de vliegbasis Leeuwarden en is daarmee voor het eerst buiten de VS te zien. "Bij grote oefeningen zijn gerust duizend spotters, maar dat aantal kan vandaag wel eens worden verdubbeld", zegt Joop de Groot van Aviation Group Leeuwarden (AGL). 

'Dag vrij genomen'

AGL is met 450 leden de grootste spottersvereniging van Nederland. "Ik werk zelf in Oss, maar heb een dag vrij genomen. Ik kijk er ontzettend naar uit", vertelt De Groot.

Veel van de leden van de spotterclub zullen aanwezig zijn bij de landing. "We hebben hier de primeur, dus ik denk dat spotters uit heel Europa naar Leeuwarden komen. Het wordt dringen, ook tijdens de testvluchten die de komende tijd worden uitgevoerd.”

'In rep en roer'

Bij de luchtmacht wordt vol belangstelling uitgekeken naar de historische landing. "Iedereen is in rep en roer", zegt woordvoerder Sidney Plankman. "Ook bij ons hebben veel medewerkers het toestel nog nooit gezien. Ze zijn nieuwsgierig naar waar ze op termijn mee gaan werken."

Ook Plankman verwacht meer dan duizend spotters. Samen met de gemeente worden extra maatregelen genomen om het verkeer in goede banen te leiden. Ook zijn er extra patrouilles bij gebieden waar niemand mag komen.

Hotels volgeboekt

Sinds bekend werd dat de JSF naar Leeuwarden komt, loopt het storm bij de hotels in Leeuwarden. De VVV kreeg tientallen mailtjes en telefoontjes. Tijdens de Luchtmachtdagen in juni is het vrijwel onmogelijk om nog een kamer te boeken.

Het Hampshire Hotel Oranje Leeuwarden kreeg ook veel extra boekingen, uit binnen- en buitenland. "De vliegbasis zorgt altijd al voor een enorme economische boost bij hotels en restaurants, maar de komst van de JSF maakt bijna een soort van gekte los.

In de fabriek

Correspondent Erik Mouthaan nam in 2013 een exclusief kijkje in de JSF-fabriek in Texas. Bekijk de video hieronder: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`