Tech

Roaming nu kostenloos, maar niet iedereen vindt dat leuk: 'Offline zijn ontspant'

15 juni 2017 00:30 Aangepast: 15 juni 2017 09:59
Beeld © Getty

Vanaf vandaag kunnen we door heel Europa mobiel internetten zonder ons druk te hoeven maken om hoge kosten. Handig, maar ook wel een beetje jammer, vindt Johan van Houten. "Het geeft veel rust om af en toe offline te zijn."

In 2015 merkte Johan dat hij continu bezig was met zijn telefoon. In de kroeg, bij zijn ouders, op de wc. "Ik had soms niet meer door wat er om me heen gebeurde en ik werd echt geleefd door het internet. Daarom besloot ik om een jaar lang offline te gaan." Hij kocht een vaste telefoon, bestelde een telefoonboek en reisde met een papieren kaart. "Dat was wel even wennen, maar ik voelde me er heel ontspannen door."

Geen ontspannen vakantie

"Het deed me goed om offline te zijn. In het begin was ik bang dat ik dingen zou missen, maar ik verloor eigenlijk alleen veel kennissen. Met mijn echte vrienden hield ik evenveel contact. Het lukte me zonder mijn smartphone beter om te genieten van de dingen die in het hier en nu gebeurden, en daar werd ik gelukkig van."

Daarom vindt hij het jammer dat hij binnenkort in heel Europa kan internetten. "Vroeger was het heel ontspannen om op vakantie te gaan, want je kon met geen mogelijkheid op internet. Nu is de drang heel groot om even online te gaan, want het roamen zonder extra kosten maakt het heel makkelijk om even door je Facebooktimeline te scrollen."

Waar heb je nog steeds geen internet?

Nu je overal in Europa WhatsAppjes van je vrienden kunt ontvangen, kan het soms fijn zijn om daar even aan te ontsnappen. Er zijn nog een aantal plekken in Nederland zonder (4G-)bereik. Dat zijn vaak plekken buiten de bebouwde kom, zoals je hieronder ziet.

Deze kaart is gemaakt op basis van de 4G-dekking van alle providers. Het is mogelijk dat sommige punten zonder bereik er niet op staan.

Telefoon wegleggen

Gelukkig vindt Johan het sinds zijn internetloze jaar niet moeilijk om af en toe even zijn telefoon weg te leggen. "Soms zet ik hem een uurtje op vliegtuigmodus en laat ik hem gewoon in mijn tas liggen. Ik voel dan totaal niet de aandrang om hem weer aan te zetten." Hij helpt nu zelfs mensen om bewust bezig te zijn met hun telefoongebruik met zijn bedrijf Digiminderen.

"Mensen die ook af en toe een dag offline willen, zou ik aanraden om hele duidelijke afspraken met zichzelf te maken. Wil je af en toe een kwartier offline, of een hele middag?" Daarnaast is het handig om klein te beginnen. "Leg je telefoon eerst tien minuten weg, en bouw dat dan op. Je kunt ook heel makkelijk een beetje afkicken door bijvoorbeeld 's nachts je telefoon in de woonkamer te laten liggen, en hem niet mee te nemen naar bed. "

 

Routeplanner naar white spots

Wil je even op een onbereikbare plek zijn, dan kun je die gemakkelijk vinden met de app White Spots, die de mobiele netwerken om je heen visualiseert. Ontwikkelaar Richard Vijgen: "We leven in een extreem verbonden wereld, zonder dat we dat echt doorhebben. Met mijn app kun je zien waar je wel en waar je niet verbonden bent."

In de app zit ook een routeplanner die je naar de dichtstbijzijnde white spot brengt. "Ik zou daar zelf niet zo snel heen gaan om niet gebeld te worden, maar ik vind het fascinerend dat je op zo'n plek een soort onzichtbare grens over gaat. Op de ene plek ben je nog bereikbaar, en een paar stappen verder is het alsof je teruggaat in de tijd. Die grens wilde ik zichtbaar maken."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore