Nederland

1 op 10 gamende jongens verslaafd

05 april 2016 07:15 Aangepast: 31 juli 2017 22:00

Kinderen zitten vaak uren achter de computer te gamen. Ouders maken zich zorgen en dat lijkt ook wel terecht: uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 gamende jongens in de leeftijd van 12 tot 15 jaar ook echt gameverslaafd is.

Bij meisjes van die leeftijd speelt dit veel minder. Nog geen 1 procent van de gamende meisjes vertoont verslavingskenmerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt in de apparaten waarmee gespeeld wordt, dus ook spelletjes op de smartphone tellen mee.

De belangrijkste cijfers over gamen: 

  • 1 op 10 jongens is gameverslaafd
  • 95 procent van de jongens tussen 12-15 jaar geeft aan te gamen. Bij meisjes is dat 75 procent
  • Jongens besteden gemiddeld 16 uur in de week aan gamen. Bij jongens met verslavingskenmerken is dat rond 29 uur 
  • Meisjes besteden gemiddeld 4,5 uur in week aan gamen

Regina van den Eijnden, jeugdonderzoeker bij de Universiteit Utrecht, verzamelde de gegevens over het gamegedrag van bijna 2000 jongeren. Er zijn volgens haar twee groepen jongens die meer risico lopen op gameverslaving. "Dat zijn jongens die last hebben van concentratieproblemen, denk aan ADHD. En jongens die aangeven het moeilijk te vinden om goede vrienden te krijgen."

Geen vrienden
Van den Eijnden wijst erop dat die laatste groep een extra probleem heeft. "Deze jongens zonder goede vriendschappen raken door hun gameverslaving alleen maar meer sociaal geïsoleerd." Overigens is het niet zo dat iedereen die 4 uur per dag gamet, verslaafd is, zegt Van den Eijnden.

Om te voorkomen dat gamegedrag van jongens overgaat in verslaving, komt het Trimbos-instituut met een nieuwe website voor ouders. Zo kunnen zij meer te weten komen over het gamegedrag van hun kinderen. Ook is er een nieuwe film die ervoor moet zorgen dat ouders en kinderen elkaar beter leren begrijpen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Victor was verslaafd aan gamen: 'Ik mag nooit meer dat eerste spelletje spelen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`