Nederland

JSF maakte toch niet met iedereen kennis: te weinig brandstof mee

07 juni 2016 21:39 Aangepast: 08 juni 2016 10:58
Beeld © ANP

Dat is balen: breidde de Luchtmacht het 'kennismakingsrondje' van de JSF juist uit zodat iedereen de nieuwe straaljager kon zien, heeft het vliegtuig te weinig kerosine aan boord. JSF-spotters in het noorden van Nederland stonden alsnog voor niets te wachten.

De F-35 kwam net dat beetje brandstof tekort om het hele rondje boven ons land af te maken, schrijft de Leeuwarder Courant. De JSF sloeg het noordelijke deel van Noord-Holland over, maar ook Texel en Vlieland, en keerde eerder terug naar Leeuwarden. Aan het weer lag het in ieder geval niet; de lucht was prachtig helder. 

Uitbreiding van de route

De Luchtmacht kreeg eerder kritiek uit het oosten van het land, omdat de nieuwe straaljager daar niet te zien zou zijn. En dus breidde Defensie de vlucht uit naar delen van Drenthe en Twente. Met alle gevolgen van dien, lijkt het nu. 

Vorige week ging de kennismakingsvlucht niet door vanwege laaghangende bewolking. De F-35 Lightning II, zoals de straaljager eigenlijk heet, is de opvolger van de F-16. Twee toestellen uit de Verenigde Staten zijn enkele weken in Nederland. Vanaf 2019 moeten de straaljagers definitief in Nederland zijn. 

​Meer op rtlnieuws.nl:
JSF zien vliegen vandaag? Het kan in heel Nederland

`