Nederland

Stukje IJsselmeer drooggelegd voor vliegtuigwrak uit WOII

17 juni 2016 17:08 Aangepast: 17 juni 2016 20:06
Archieffoto van een Vickers Wellington

Vlak bij Lemmer, in het IJsselmeer, ligt al sinds de Tweede Wereldoorlog een bommenwerper onder water. In 2014 werd hij ontdekt en deze zomer wordt hij geborgen. Op gepaste Hollandse wijze: door het droogleggen van een stukje IJsselmeer.

Het vliegtuig moet geborgen worden, want er zijn explosieven aan boord die nog steeds gevaarlijk zijn. Nooit eerder werd op deze manier in Nederland een wrak geborgen. Om het toestel veilig te bereiken, bouwen ze een damwand om het toestel heen. Daarna pompen ze het water weg, tot het vliegtuig droog komt te liggen. De bommen kunnen dan worden verwijderd. 

Britse bommenwerper

Het Engelse toestel werd op 9 mei 1941 uit de lucht geschoten door een Duitse nachtjager. Er waren zes mannen aan boord. Twee van hen worden nog vermist. Waarschijnlijk worden zij ook gevonden na het droogleggen van het toestel. Uit onderzoek naar onder meer Duitse logboeken blijkt dat het waarschijnlijk gaat om een Vickers Wellington, een Britse tweemotorige nachtbommenwerper. In totaal werden meer dan 11.000 van die toestellen gemaakt. 

Volgens burgemeester Fred Veenstra van de Fryske Marren is nog niet zeker dat het om een Vickers gaat. "Dat kan pas worden bevestigd als het vliegtuig uit het IJsselmeer wordt gehaald."

Werkeiland in IJsselmeer

De operatie kost ongeveer een miljoen euro. Het grootste deel daarvan wordt betaald door het Rijk. Naast het droogleggen van het toestel komt er ook een werkeiland als thuisbasis voor de bergers. Al met al ontstaat er een tijdelijk eiland van een vierkante kilometer. De berging moet in augustus worden afgerond. In totaal liggen er waarschijnlijk nog zo'n duizend vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`