Nederland

Jarenlang verkochte traphekjes IKEA onveilig: valgevaar

23 juni 2016 07:07 Aangepast: 23 juni 2016 11:25
Een Patrull-traphekje Beeld © Ikea

Heb je een traphekje van IKEA in huis? Kijk het ding dan nog maar eens goed na. De meubelgigant roept op de hekjes terug te brengen, wegens valgevaar. In Nederland moest een jongetje van 10 maanden naar het ziekenhuis na een val. Nu volgt een wereldwijde terugroepactie.

Het jochie dat naar het ziekenhuis moest, raakte niet ernstig gewond. Naar aanleiding van de val startte IKEA een groot onderzoek. Er bleken veel meer meldingen van kinderen die van de trap vielen, omdat de traphekjes onverwacht opengingen.

Hekjes jarenlang verkocht

IKEA roept nu op de traphekjes niet meer te gebruiken maar terug te brengen. Drie soorten hekjes zijn mogelijk gevaarlijk, sommige werden jarenlang door IKEA verkocht. Het gaat om de Patrull, de Patrull Klämma en de Patrull Fast. Die laatste werden al sinds 1998 verkocht. Wie een hekje terugbrengt, krijgt zijn geld terug. Een kassabon is niet nodig, meldt IKEA. 

Werelwijd kochten ongeveer drie miljoen mensen zo'n IKEA-traphekje. De Consumentenbond bestempelde het anderhalf jaar geleden nog tot 'beste koop'. 

Hoe kan dit? 

Het probleem zit 'm volgens IKEA in het sluitingsmechanisme. Je moet een palletje induwen en dan ontgrendelt het hek, maar omdat het palletje niet goed werkt sluit het hek soms niet. Inmiddels zijn de producten anderhalve week uit de verkoop.

Andere soorten traphekjes zijn er niet. Het oude model Smiddig wordt niet meer verkocht maar is wel veilig, zegt IKEA. Toch kunnen mensen het ding terugbrengen als ze het niet vertrouwen. 

Wereldwijd tientallen meldingen

De Consumentenbond is verbaasd over de meldingen en gaat een nieuwe Europese test ontwikkelen voor traphekjes. De bond gaat de test aanpassen en legt meer nadruk op het sluitingssysteem.

Wereldwijd kwamen 15 meldingen binnen over de Patrull, bij 5 was sprake van letsel. Over de Patrull Klämma kwamen 12 meldingen binnen, er was geen letsel. De Patrull Fast kreeg de meeste meldingen: 19, in een geval raakte iemand gewond. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore